Makedonija: Očekuje se 20 dana ‘prljave’ kampanje

U Makedoniji počinje kampanja za prijevremene parlamentarne izbore koji će se održati 11. prosinca. Vladajuća VMRO-DPMNE kampanju počinje mitingom u Ohridu, oporbeni SDSM u Prilepu, a albanski DUI u Lipkovu kod Kumanova. 

Izbori su dva puta odgađani zbog zahtjeva oporbe da se ispune uvjeti za fer glasovanje. 

Ugovorom iz Pržina je dogovoreno održavanje prijevremenih izbora u Makedoniji, kojima se treba okončati politička kriza u zemlji. 

Negativna retorika

Pred građanima je 20 dana kampanje. Analitičari očekuju puno negativne retorike.

“Pretpostavljam da će obje vodeće političke stranke u makedonskom bloku igrati prilično prljavo, koristiće metode propagande i širenje informacija ne samo na tradicionalnim – ‘mainstream’ medijima. Očekujem da se najveći dio takozvanog “prljavog veša” izvuče preko ‘online’ medija i društvenih mreža, tako da će građani u nekim momentima biti prezasićeni od intenziteta i, nažalost, neciviliziranosti dijela poruka koje će iz oba politička tabora upućivati jedni drugima”, navodi politolog Kiril Efremovski.

Dan prije početka kampanje, predstavnici političkih stranaka su se obvezali na ‘fair play’. Potpisali su i Kodeks za poštene i demokratske izbore. 

Veleposlanici zemalja Europske unije pozvali su lidere i njihove članove da vode kampanju bez nasilja i zastrašivanja, u kojoj se neće raspirivati političke i međuetničke tenzije. 

Podsjetili su na važnost jasnog odvajanja državnih od stranačkih aktivnosti. 

Na dan izbora u Makedoniji, misija OSCE-a u zemlji rasporedit će blizu 300 promatrača. Od domaćih, najbrojnij su iz građanske asocijacije MOST.

“U izbornom danu imaćemo gotovo tri hiljade posmatrača na biračkim mjestima, pokrićemo oko 55 posto pozicija za glasanje. Po završetku glasanja  daćemo projekciju, odnosno vršićemo paralelno prebrojavanje glasova i daćemo projekciju izbornih rezultata i mandata koje je osvojila svaka partija”, objašnjava Zlatko Dimitrioski iz MOST-a. 

“Znaš šta je bolje” ili “Za život” – ovo su slogani kojim će se glavni rivali u makedonskom bloku VMRO-DPMNE i SDSM suočiti u predizbornoj kampanji”, javlja reporterka Al Jazeere Maja Blaževska Evrosimoska.  

Na izbore 11. prosinca u Makedoniji se gleda kao na početak rješenja duboke političke krize, u koju je ova zemlja zapala posljednje dvije godine. 

Efekt ‘kidnapiranje države’

“Ne mislim da će oni rešiti političku krizu, za to je potreban dublji proces, ali nakon izbora u prvom redu treba da se zaustavi efekt “kidnapirane države”. Bitno je da se zaustavi taj političko-pravni proces i da se preko njega odvijaju ostali procesi pomirenja u društvu”, kaže Efremovski.

U Agenciji za elektronske komunikacije “ad hoc” tijelo stotinu dana prije izbora prati da li mediji balansirano izvještavaju o aktivnostima svih političkih stranaka.

Narodni pravobranitelj je ohrabrio sve građane da prijave svaku formu pritiska i povreda njihovog biračkog prava. 

U te svrhe otvorena je i besplatna telefonska linija.

Izvor: Al Jazeera