Makedonija: Odgođeno izdavanje euroobveznica

Makedonija je na neodređeno odgodila izdavanje obveznica u vrijednosti od 650 miliona eura, s rokom povrata od sedam godina, zbog slabog interesa investitora. Banke su postale obazrive nakon što su primile pismo, koje im je poslala opozicija i u kojem se tvrdi da nisu ispoštovani zakoni i da će nakon promjene vlasti zaduženje kao zakonski javni dug biti osporeno.

Građani se protive novim zaduživanjima države izdavanjem euroobveznice u iznosu od 650 miliona eura. Kažu da je svako od njih već dužan 2.200 eura, a novim zaduživanjima taj dug će skočiti na 2.550 eura.

To je katastrofa – 650 miliona eura s kamatom je ravna milijardi [eura] duga. Samo lud čovjek može dati 350 miliona eura na kamate, to će biti kolaps za državu”, kaže demonstrant Boris Kiskoski.

Neodgovorno trošenje novca

Većina demonstranata se protivi uzimanju kredita, jer se novac od zaduživanja ne troši za realizaciju produktivnih projekata, već za isplatu plata, penzija i za korupciju na predstojećim izborima. Demonstrantici Ruše Raufi jasno je zašto većina svijeta ne obraća pažnju na stvari poput zaduživanja

“Naši građani su toliko siromašni da su u stanju za 20 eura glasati za aktuelnu vlast”, dodala je Raufi.

Policija je spriječila građane da protestiraju ispred Ministarstva finansija. Uprkos tome, demonstranti su istrajni u zahtjevu da bivši premijer Nikola Gruevski krivično odgovara za neodgovorno vladanje zemljom.

“Makedonija se za osam godina zadužila za novih 3,5 milijardi eura i sada javni dug iznosi pet milijardi eura. Ekonomisti upozoravaju da je rast duga veći od rasta ekonomije”, javlja iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Vladimir Jovanović iz Instituta za društvene i humanitarne nauke kaže da mu nije jasno zašto Vlada želi izdavati euroobveznice kada bi bilo mnogo racionalnije smanjiti neproduktivne troškove u budžetu, kao što su gradnja baroknih zgrada i fasada, kupnju gumenih metaka koje bi policija koristila protiv građana i putovanje zvaničnika.

“Budžet je netransparentan. Naprimjer, postoji stavka ‘razni transferi’ od 200 miliona eura. Niko ne zna za šta je namijenjen taj novac”, dodaje Jovanović.

Zbog slabog interesa investitora, izdavanje euroobveznice odloženo je na neodređeno vrijeme. Banke su obazrive nakon što im je opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije poslao pismo u kojem tvrdi da Vlada nije ispoštovala procedure i da je trebalo pitati i opoziciju oko izdavanja euroobveznice.

Kreditom se vraća dug

Ukoliko se izda euroobveznica, to se treba uraditi po istom postupku po kojem je bila izdana euroobveznica u novembru 2015. godine. Svaki drugi postupak znači kršenje Zakona o Vladi, Dogovora iz Pržina, Zakona o budžetu i Krivičnog zakona”, kaže Kire Naumov iz SDSM-a.

Ministar finansija Kiril Minoski je optužio opoziciju da čini presedan i da narušava finansijski ugled zemlje.

“Vlada Republike Makedonije izdala je euroobveznicu u skladu sa zakonom, što je potvrđeno i od našeg pravnog zastupnika, koji brine o cijelom procesu”, odgovorio je na napade Minoski.

Vlada želi osigurati 650 miliona eura za vraćanje starog duga i za pokrivanje deficita u ovoj i sljedećoj godini. Međutim, neizvjesno je postoji li interes banaka na tržištu kapitala da je otkupe u traženom iznosu i u momentu kad se zemlja nalazi u političkoj krizi.

Izvor: Al Jazeera