Makedonija: Pet hiljada ljudi zatražilo azil

Prema procjenama, kroz Makedoniju dnevno prođe više do 3.000 migranata (Reuters)

U prethodnih desetak dana, od stupanja na snagu izmjena Zakona o azilu u Makedoniji, azil je zatražilo više od 5.000 ljudi.

Makedonski MUP izdao je 5.005 potvrda za priznavanje prava na azil u Makedoniji stranim državljanima koji su ilegalno ušli na njenu teritoriju.

Većina potvrda izdata je muškarcima, a najbrojniji su državljani Sirije, zatim Afganistana, Iraka, Pakistana, Somalije, saopšteno je iz MUP-a Makedonije.

Zakonskim izmjenama migrantima je omogućeno da zatraže azil i uz potvrdu u roku od 72 sata napuste Makedoniju, koristeći usluge javnog prevoza.

Granica sa Grčkom

Prema procjenama, kroz Makedoniju dnevno prođe više od 3.000 migranata.

Makedonska policija nastavlja i sa pojačanim mjerama za osiguravanje granične linije sa Grčkom zbog pritiska ilegalnih migranata.

Makedonsko Sobranje usvojilo je nedavno izmjene Zakona o azilu i privremenoj zaštiti, prema kojima u roku od 72 sata migranti mogu podnijeti zahtjev za azil u najbližoj policijskoj stanici, na graničnom prelazu ili u prihvatnom centru.

Predlagač ovog zakona, ministar unutrašnjih poslova Makedonije, obrazložio je kako je cilj usvajanja ovih izmjena da se zaustavi val ilegalnih migranata koji preko Makedonije žele stići do neke od zemalja članica Evropske unije.

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Mitko Čavkov naglasio je kako je višestruko povećan broj ilegalnih migranata koji prolaze kroz Makedoniju, ali da su zahvaljujući pripremljenosti MUP-a preduzete akcije koje su spriječile da njihov broj bude još veći.

Izvor: Agencije