Makedonija počela pristupne pregovore za ulazak u NATO

Makedonija je 12. jula dobila poziv u NATO na samitu Alijanse u Briselu (EPA)

Makedonija je formalno počela pristupne pregovore za članstvo u NATO-u, nakon što je 12. jula dobila poziv na samitu Alijanse u Briselu.

U Skoplje je stigla delegacija NATO-a predvođena direktorom za evropska i globalna pitanja Jamesom McKeejem koja će sa makedonskim institucijama razgovarati o političkim, sigurnosnim, odbrambenim, finansijskim i političkim pitanjima u okviru pregovora o članstvu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim nacionalnim koordinatorom za NATO Stevom Pendarovskim, McKee je izrazio očekivanje da će Makedonija za približno godinu i po postati 30. članica NATO-a, prenosi Beta.

“Uzimajući u obzir prethodna iskustva, cio ovaj proces bi trebalo da traje oko 18 mjeseci”, rekao je McKee.

Makedonija će, kako je rekao, postati punopravna članica NATO-a nakon što završi sve unutrašnje procedure (u vezi Dogovora sa Grčkom) i kada sve zemlje članice NATO-a ratificiraju odluku o ulasku.

Članstvo Makedonije u NATO je uvjetovano potpunom primjenom dogovora sa Grčkom, kojim je previđeno da se održi referendum i provedu ustavne promjene da bi do kraja godine država promijenila ime u Sjeverna Makedonija.

Nužne reforme

McKee je rekao da će sa predstavnicima makedonskih institucija razgovarati o nizu reformi koje treba da se provedu u državi, kao i o onima na kojima tek treba da rade u procesu pristupanja Alijansi.

“Vaša zemlja je više godina bila uključena u proces Partnerstvo za mir i u izradu akcionih planova za članstvo, što znači da je stvarno spremna”, rekao je direktor NATO-a za evropska i globalna pitanja.

Stevo Pendarovski je rekao da očekuje da pristupni pregovori završe do Nove godine, ističući da je glavni politički zadatak vlade i države da provede Dogovor sa Grčkom, koji je glavni preduvjet za članstvo.

“Očekujemo, međutim, da u pristupnim pregovorima, koji počinju danas, negdje do Nove godine damo maksimum i da ih završimo”, rekao je nacionalni koordinator za NATO, a prenose lokalni mediji.

Pendarovski je objasnio da se sa delegacijom NATO neće razgovarati o provođenju Dogovora sa Grčkom, jer to zadatak koji Makedonija mora sama da uradi, već o onome što je tipično za pristupne pregovore, od vojno-tehničkih pitanja, do pravnih i finansijskih implikacija.

Izvor: Agencije