Makedonija poslala zahtjev za izručenje Gruevskog

Nikola Gruevski, VMRO-DPMNE
Nikoli Gruevskom se sudi u odsustvu u svim predmetima (Arhiva)

Makedonsko ministarstvo pravde uputilo je danas vlastima u Mađarskoj zahtjev za ekstradiciju Nikole Gruevskog, javlja Tanjug.

Ministarstvo pravde u saopštenju navodi da Makedonija zahtjeva ekstradiciju Nikole Gruevskog „imajući u vidu ozbiljnost krivičnih djela“ i traži da bude „lišen slobode i zadržan u pritvoru“, uz podsjećanje da je za njim izdata međunarodna potjernica.

Zahtjev za ekstradiciju odnosi se na izvršenje pravosnažnosti presude kazne zatvora od dvije godine i za nastavak četiri krivičnih procesa koji se vode pred makedonskim sudovima.

Osuđen na dvije godine zatvora

U zahtjevu makedonskog ministarstva pravde se obrazlaže da nijedno djelo za koje je osuđen ili se tereti Gruevski, nije političko ili vojno krivično djelo, odnosno, da ova djela nisu predviđena u Evropskoj konvenciji za ekstradiciju kao djela za koja može ekstradicija da bude odbijena.

Navodi se da je Makedonija sigurna država u kojoj ne postoji nikakav konflikt, niti međunarodni, niti unutrašnji, koji bi doveo u opasnost život ili integritet bilo kojeg pojedinca.

Gruevski je u Makedoniji osuđen na dvije godine zatvora, zbog zloupotrebe službene dužnosti prilikom nabavke 600.000 eura vrijednog Mercedesa.

No, on je pobjegao u Mađarsku i tamo zatražio azil.

Izvor: Agencije