Makedonija: Privedeni osumnjičeni za pomaganje u okršaju s policijom

Sedmoro osumnjičenih imali su direkne kontakte, ali nisu učestvovali u napadu na policiju (AP)

Policija u Makedoniji privela je sedmero osumnjičenih za krivično djelo terorizma.

Terete se da su pomagali oružanu grupu sa Kosova, koja se 9. i 10. maja sukobila s policijom u Kumanovu.

U dvodnevnom okršaju poginulo je osam policajaca, a 30 je povrijeđeno.

U akciji je ubijeno i deset pripadnika oružane grupe, a trideset ih se predalo.

Nalaze se u pritvoru i protiv njih se vodi krivični postupak.

”Sedmoro osumnjičenih imali su direktne kontakte, ali nisu učestvovali u napadu na policiju. Sumnjiče se za pomaganje kriminalno-terorističkoj grupi u napadu na policijsku stanicu Gošince, na granici sa Kosovom, i skrivanje oružja oduzetog od policije. Osumnjičeni su pomogli i u transportu i smještaju oružane grupe u Divom naselju u Kumanovu”, rekao je glasnogovornik makedonske policije Ivo Kotevski.

Ministarske ostavke

U danima prije incidenta, u Skoplju i drugim gradovima širom Makedonije odvijali su se svakodnevni antivladini protesti na kojima su demonstranti tražili ostavke vlasti, između ostalog i tadašnje ministrice policije Gordane Jankulovske.

Navodi o korupciji premijera, ministrice i šefa obavještajaca Saše Mijalkova bili su sadržani u brojnim snimcima koje je mjesecima objavljivala makedonska opozicija u sklopu kampanje ”Istina za Makedoniju”.

Jankulovska, ministar transporta i veza Mile Janakievski i Mijalkov podnijeli su ostavke nakon velikog diplomatskog pritiska na Vladu Makedonije.

Četiri dana poslije, vođa opozicione Socijaldemokratske partije Makedonije, Zoran Zaev, optužio je premijera Nikolu Gruevskog za kreiranje sukoba.

Objavio je snimak u kojem se navodno čuje razgovor Jankulovske i šefa kabineta premijera.

„Čuje se kako navodno šef kabineta kaže „A, rat da imamo?“, na šta Jankulovska odgovara: ”Ako ćemo pokazati ko je jači, za sat vremena bi ih pregazili… Ali, posao je da ne pokazujemo sada mišiće”.

Rekao je i kako objavljeni razgovori pokazuju da ljudi koji su na vlasti nisu za istinski suživot u Makedoniji, već da pokazuju otvoreni antagonizam i netrpeljivost prema albanskoj zajednici u zemlji.

S druge strane, vladajuća VMRO-DPMNE oštro je reagovala na ove optužbe i navela da ovim, kako je rečeno, kreiranim razgovorima Zaev želi unijeti nemir među građanima.

Izvor: Al Jazeera