Makedonija protjerala ruskog diplomata

Radi se o pokušaju dobijanja osjetljivih i tajnih informacija od velike važnosti za sigurnost Makedonije, kaže Nikola Dimitrov (Anadolija)

Makedonija je odlučila protjerati jednog ruskog diplomata zbog slučaja “Skripalj”, ali i zbog njegovog djelovanja van okvira mandata, izjavio je u utorak makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov.

On je na konferenciji za medije u Skoplju kazao da je Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije takvu odluku donijelo zbog slučaja trovanja bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Velikoj Britaniji, ali i zbog zaštite državnog interesa, integriteta i sigurnosti, prenosi Anadolija.

“Riječ je o pokušaju dobijanja osjetljivih i tajnih informacija od velike važnosti za sigurnost Makedonije. Mislim da će veliki interes sada biti preusmjereno na otkrivanje identiteta te osobe, koji smo obavezni zaštiti, iz poštovanja prema njegovoj državi, ali i zbog njegove lične sigurnosti”, rekao je Dimitrov.

Ivanov: ‘Ishitrena odluka’

Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov ocijenio je da je Vlada Makedonije “ishitreno” odlučila o protjerivanju ruskog diplomata.

Kako su prenijeli makedonski mediji, on je u izjavi pozvao na “suzdržanost od ishitrenih koraka u vanjskoj politici”, da bi se “spriječilo moguće nanošenje štete ostvarivanju strateških ciljeva” Makedonije.

Ivanov tvrdi da je odluka Ministarstva vanjskih poslova da protjera jednog ruskog diplomata “ishitrena” “jer pri protjerivanju ruskih diplomata iz zemalja Evropske unije nije riječ o usaglašenom stavu svih nego o tome zemlje odlučuju pojedinačno”.

“Makedonija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU-u, prati politiku Unije i njene odluke donesene su konsenzusom na nivou EU-a”, naveo je on.

Dodaje se da Ivanov, u skladu sa zakonom, očekuje da bude zvanično obaviješten o protjerivanju ruskog diplomata iz Makedonije.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da odluka Vlade da protjera ruskog diplomata ne bi trebala poremetiti odnose Skoplja i Moskve.

“U kontaktu smo s predsjednikom Ivanovim, koji ima svoj stav o ovom pitanju”, rekao je Zaev.

U suprotnosti s međunarodnim pravom

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije saopćilo je ranije da je u konsultacijama sa saveznicima i partnerima iz EU-a i NATO-a i u solidarnosti s Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske donijelo odluku o protjerivanju ruskog diplomata.

Ministarstvo je navelo da je protjerivanje u saglasnosti sa Članom 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

“Korištenje vojnog hemijskog oružja u suprotnosti je s međunarodnim pravom i to utječe na sigurnost svih zemalja”, navedeno je u saopćenju.

Odluku o protjerivanju ruskih diplomata prethodno su donijele Velika Britanija, SAD, Australija, Kanada i brojne članice EU-a.

Izvor: Agencije