Makedonija ratificirala sporazum o prijateljstvu s Bugarskom

Sporazum poziva na uspostavljanje komiteta koji će objektivno preispitati zajedničku historiju (Al Jazeera)

Makedonski Parlament ratificirao je u ponedjeljak sporazum o prijateljstvu, dobrosusjedskim odnosima i saradnji s Bugarskom, na sjednici kojoj nisu prisustvovali poslanici opozicione partije VMRO-DPMNE.

Prema ovom sporazumu, dvije zemlje odustaju od polaganja prava na međusobne teritorije, a Bugarska se obavezuje da će podržavati težnje Makedonije ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, prenosi AP.

Sporazum, također, poziva na uspostavljanje komiteta koji će objektivno preispitati zajedničku historiju, što bi moglo dovesti do revizije školskih udžbenika.

U Sobranju je većina poslanika – njih 61 – glasala za usvajanje nacrta zakona o ratifikaciji sporazuma, dok je jedan poslanik bio suzdržan, navodi agencija MIA.

Teška i osjetljiva pitanja

VMRO-DPMNE ne učestvuje u radu Parlamenta jer im je više poslanika uhapšeno zbog nasilja u Sobranju 27. aprila 2017. godine.

Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov je, govoreći na sjednici Parlamenta, ukazao na činjenicu da se o teškim i osjetljivim pitanjima između dvije susjedne zemlje ne može lako pregovarati.

“Ni mi, ni Bugarska nismo u potpunosti zadovoljni tekstom [sporazuma]”, rekao je Dimitrov.

Ipak, on je istakao da taj sporazum obuhvata, između ostalog, interese Makedonije u Bugarskoj i da je ratificiran upravno na dan kada je Bugarska priznala nezavisnost Makedonije, kao prva zemlja koja je to učinila.

“Ključno je da, prije nego što se ovaj sporazum ratificira u praksi, vidimo značajnu promjenu u našim odnosima”, naglasio je Dimitrov, ukazavši da je sporazum značajan, jer su dvije strane ohrabrene da “izađu iz rovova”, posebno u regiji koja je pod teškim teretom historije.

Podrška na putu u EU i NATO

“Lijepo je tretirati svoje susjede kao jednake i sklapati prijateljstva”, zaključio je šef makedonske diplomatije, izrazivši žaljenje što opozicija nije prisutna na sjednici da pruži svoju podršku.

“U ugovoru Bugarska se obavezuje da će podeliti svoje iskustvo kako bi Makedonija ispunila neophodne kriterijume za članstvo u EU. Bugarska od početka godine presedava Unijom i Vlada u Skoplju nastoji da u ovom periodu napravi značajan iskorak, sprovede planirane reforme i da u junu, na sastanku Evropskog saveta, dobije datum za početak pregovora za članstvo. Premijer Zoran Zaev u bugarskom kolegi Bojku Borisovu vidi saveznika na putu integracija, koje su bile blokirane nekoliko godina zbog političke krize. Na sastanku dviju vlada krajem novembra u Strumici, Zaev je rekao da imaju redovne konsultacije sa Borisovim o važnim pitanjima iz spoljne politike, bezbednosti i ekonomije. Međutim, podrška Bugarske Makedoniji znači i kompromis o pitanjima koja su godinama stvarala vakum u odnosima”, izvijestila je iz Skoplja Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Dodala je da je pitanje prava makedonske zajednice koja živi na zapadu Bugarske u oblasti Pirinska Makedonija zatvoreno time što se Vlada u Skoplju obavezala na nemiješanje u unutrašnje stvari Bugarske, a s ciljem zaštite statusa i prava osoba koji nisu državljani Makedonije.

Nadogradnjom sporazuma iz 1990. godine

“Ipak, stručnjaci za međudržavne odnose smatraju da je ovaj ugovor pokazao da Makedonija ima kapaciteta da rešava krupna  pitanja sa Bugarskom i gradi nove relacije, pre svega u infrastrukturnom povezivanju železnicom i autoputom Koridora 8 čija izgradnja otvara i nove perspektive za ceo Balkan.”

Sporazum o prijateljstvu potpisali su 1. augusta 2017. godine premijeri Makedonije i Bugarske, Zoran Zaev i Bojko Borisov, s ciljem da se ojačaju prijateljski odnosi dvije zemlje, unaprijede dobrosusjedske veze i uspostave svestrani međusobni odnosi u skladu s međunarodnim pravom.

Sporazum o prijateljstvu Makedonije i Bugarske rezultat je petogodišnjeg pregovaračkog procesa radnih grupa ministarstva vanjskih poslova dvije zemlje i smatra se nadogradnjom sporazuma iz 1990. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije