Makedonija: Smrt neprovjerena glasina

Skoplje: Nepotvrđena vijest i reakcije će utjecati na odnose Makedonije i Grčke (EPA)

Piše: Atanas Kirovski

Makedonska nacionalna televizija MRT u subotu uveče oko 22 časa je potresla makedonsku javnost objavljujući, za vrijeme hit serije CSI Majami, ekskluzivnu informaciju da su Grka makedonskog porijekla Aleksandra Samardjijeva pretukli grčki neonacisti iz stranke “Zlatna zora” i da je podlegao povredama u bolnici u Solunu.

Nakon toga makedonski nacionalni servis je počeo TV dnevnik ovom informacijom bez da uopšte navede izvor za njihovu ekskluzivnu vijest:

“ Ekskluzivno: Bratanac Stilijana Samardjijeva, Aleksanadar, student u Solunu koga su pretukli pripadnici Zlatne zore u Solunu, prijetnjom da promeni prezime, prije jedan sat podlegao je teškim povredama u bolnici u Solunu. Bog da mu dušu oprosti. Njegovoj obitelji takođe prete likvidacijom.”

Strahovita mržnja

A, zatim su uključili predsjednika Svetskog makedonskog kongresa Todora Petrova – koji je iz Švicarske priopćio da je Aleksandar ubijen zato što nije htio promijeniti makedonsko prezime u grčko i otvoreno je pozvao na rat, upozoravajući da ako Grčka ne raščisti sa neonacistima, kako je rekao, “Grčke više neće ni biti.“ 

Petrov je rekao da je “za Makedonce ova provokacija, otvoreni poziv za rat.”

Na socijalnim mrežama je eruptirao divlji nacionalizam i strahovita mržnja. Makedonska policija je povećala sigurnost Ambasade Grčke u Skoplju, iako grčki diplomati nisu to tražili od makedonskih vlasti, a bilo je i par ljudi sa svijećama ispred Ambasade, koji su izražavali sućut zbog navodno ubijenog Aleksandra.

Cio dan u nedjelju informacija nije potvrđena. Makedonska organizacija u Grčkoj “Vinozito”( Rainbow) nema pojma da se takvo nešto desilo, niti je smrt Aleksandra potvrdila njegova obitelj.

Grčka policija i ministarstvo inostranih poslova u Atini demantirali su ovu priču.

U međuvremenu, portparol makedonske vlade Aleksandar Georgiev je izjavio:

“Mi smo zgroženi informacijama koje su bile plasirani u javnost, ali zasada ne možemo zvanično potvrditi informaciju.”

Portparol grčkog Ministarstva spoljnih poslova Grigoris Delavekuras je izjavio da je riječ o “morbidnoj fantaziji” i da makedonska Vlada “treba biti pažljivija, ne ostavljajući prostor vještackom zaoštravanju odnosa i porastu nacionalizma.”

Idućeg dana, u nedjelju u centralnom dnevniku, makedonska televizija se ogradila priopćavajući da nema nikakve potvrde da je ubijen Aleksandar Samardjijev i da je ovu “dezinformaciju” plasirao njegov rođak, izvejsni Stilijan Samardjijev.

Cio dan u nedjelju informacija nije potvrđena. Makedonska organizacija u Grčkoj “Vinozito”( Rainbow) nema pojma da se takvo nešto desilo, niti je smrt Aleksandra potvrdila njegova obitelj. Grčka policija i ministarstvo inostranih poslova u Atini demantirali su ovu priču.

Televizija je dodala da je ovu vijest potvrdio predsjednik Svetskog makedonskog kongresa Todor Petrov.

MTV je prozvala socijalne mreže da su prouzrokovale histeriju.

Istina je da je ovakav tip senzacionalističkog novinarstva i spekulacija  nezapamćen čak i za male internet portale i lokalne tv stanice, a ne za bilo koji javni servis u Europi.

MTV je praktički kao ekskluzivnu objavila informaciju koju je Todor Petrov u Švicarskoj(!?!) pročitao na facebook profilu Stilijana Samardjijeva.

Nije zatražena nikakva potvrda ove informacije-niti iz grčkih zvaničnih, niti iz makedonskih diplomatskih izvora, a uz to televizija ima i svog dopisnika u Grčkoj!

Negativan utjecaj

Za sada nije najavljena nikakva ostavka iz uredništva Makedonske televizije, zbog ovog skandala. Način na koji je reagirao portparol vlade da “smo zgroženi, ali jos nemamo zvaničnu potvrdu” nije bio demant, već da vlada još nema konkretnog dokaza da se to dogovdilo.

Poznato je da makedonska vlada imenuje generalne menadžere i glavne urednike u Makedonskoj nacionalnoj televiziji, iako je riječ o Javnom servisu za koji plaćaju svi građani.

Portparol grčkog Ministarstva spoljnih poslova Grigoris Delavekuras je izjavio da je riječ o “morbidnoj fantaziji” i da makedonska Vlada “treba biti pažljivija, ne ostavljajući prostor vještačkom zaoštravanju odnosa i porastu nacionalizma.”

Makedonska televizija godinama bombardira gradjane da je Makedonija centar stranih investicija, na TV dnevniku se non stop otvaraju tvornice, novi pogoni, kao da je riječ o nevjerovatnom ekonomskom bumu, a Makedonija je statisticki najsiromašnija država u Evropi. I zvanično je u recesiji.

Za MTV je stvarnost ružičasta, a za građane siva.

Skandal će, naravno, vrlo negativno uticati na grčko-makedonske odnose.

Izvor: Al Jazeera