Makedonija: Tri godine zatvora jer nije razdužio pištolj

Protiv Zorana Veruševskog vodi se i sudski postupak u aferi 'prisluškivanje', a u kojoj je opužen i Zoran Zaev (Arhiva)

Bivši direktor makedonske Uprave za obavještajnu i kontraobavještajnu djelatnost Zoran Veruševski, osuđen je u četvrtak pred Krivičnim sudom u Skoplju na tri godine zatvora zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja.

Veruševski je uhapšen je 23. januara zbog toga što po isteku funkcije prvog čovjeka tajne policije nije razdužio pištolj, vlasništvo Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije, javlja Tanjug.

U svojoj odbrani on je tvrdio da je MUP znao gdje je oružje i da niko nije tražio od njega da ga razduži.

Još jedan sudski postupak

Veruševski je tvrdio da se radi o administativno-pravnim nedostacima MUP-a i Uprave za obavještajnu i kontraobavještajnu djelatnost, a njegova odbrana je dokazivala da se za ovakve prekršaje odgovara samo disciplinski.

On je u pisanom saopćenju medijima kazao kako ne priznaje sud. 

„Ovo nije pravda, ovo je partijsko-sistemska patologija, agresija protiv slobode i demokratije, protiv vladavine prava i pravne države, protiv ljudskog integriteta i dostojanstva. I ja, kao i Zoran Zaev, ovaj sud ne priznajem, zato što ne može  zaustaviti vrijeme slobode i demokratiju koja svom silom dolazi u Makedoniju”, napisao je Varuševski.

Veruševski će ostati u pritvoru, budući da se protiv njega vodi još jedan sudski postupak, u kome se tereti za neovlašteno prisluškivanje, špijunažu i državni udar.

Prvo ročište u ovom slučaju, u kome je optužen i lider makedonske opozicije Zoran Zaev, zakazano je za 5. august.

Izvor: Al Jazeera i agencije