Makedonija: Za dogovor s Grčkom 41,5, protiv 35,1 posto

Anketa je provedena nad 1.026 ispitanika, starijih od 18. godina (Arhiva)

Na referendumsko pitanje “Da li ste za članstvo u Evropsku uniju i NATO, uz prihvatanje dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke” pozitivno bi odgovorilo 41,5 posto ispitanika, dok bi protiv bilo 35,1 posto njih, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnijenja koje je za Makedonski centar za međunarodnu saradnju (MCMS) sprovela agencija M-prospekt.

Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovedeno u periodu od 24. jula do 1. augusta 2018., 66,4 posto anketiranih izašlo bi na referendum, koji je zakazan za 30. septembar u Makedoniji.

Međutim, 19, 8 posto ispistanika već je odlučilo da se pridruži inicijativama za bojkot referenduma, dok 11, 9 posto anketiranih još nije donijelo odluku da li će glasati na referendumu.

Podrška Albanaca

Istraživanje je pokazalo da referendumsko pitanje ima veliku podršku među Albancima u Makedoniji, odnosno da bi 88 posto njih pozitivno odgovorilo na pitanje na referendumu, a negativno samo 2,2 posto.

S druge strane, samo 27, 4 posto Makedonaca bi pozitivno odgovorilo na pitanje na referendumu, dok bi se protiv izjasnilo njih 45,6 posto.

Također, 49, 2 posto mladih podržava dogovor sa Grčkom, prenosi Plusinfo.mk.

Kao što je i očekivano, većina simpatizera vladajućeg SDSM-a pozitivno bi odgovorila na pitanju na referendumu, tj. njih 75 posto, dok bi 65 posto pristalica opozicione VMRO-DPMNE-a bilo protiv.

Anketa je provedena nad 1.026 ispitanika, starijih od 18. godina.

Izvor: Agencije