Makedonija: Zakon o jezicima do kraja godine

Bujar Osmani kaže da je svaka mjera koja potiče iz Ohridskog sporazuma važan preduslov za evropske integracije (EPA)

Zamjenik makedonskog premijera za evropske poslove Bujar Osmani vjeruje da će zakon o jezicima biti usvojen do kraja godine.

“Međuetnički odnosi su stub državne sigurnosti, njihov napredak je fundamentalno pitanje u Ohridskom sporazumu, a to je važno pitanje u procesu integracije. Uvijek se kaže da put Makedonije ka Evropsku uniju prolazi kroz Ohrid”, rekao je potpredsjednik Vlade, prenijeli su makedonski mediji.

Usvajanjem ovog zakona albanski jezik će biti drugi zvanični jezik u općinama i gradovima Makedonije gdje živi više od 20 posto Albanaca.

‘Evropska zastava’ u zakonu

Osmani je podsjetio da je tokom nedavne posjete evropski komesar za proširenje i susjedsku saradnju Johannes Hahn rekao da je zakon o upotrebi jezika jedan od prioriteta EU-a.

Istakao je da je apsolutno svaka mjera koja potiče iz Ohridskog okvirnog sporazuma važan preduslov za evropske integracije, jer je čak i u ovom zakonu “evropska zastava”.

“Zakon će biti usvojen, to je volja građana. Vlada je to dogovorila prije lokalnih izbora, a građani masovno podržavaju ovu Vladu, što znači da podržavaju i mjere dogovorene pred izbore”, rekao je Osmani.

Izvor: Agencije