Makedoniji opet prijeti blokada iz Grčke

Pod pritiskom evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea, Skopje i Atina razmijenili su prijedloge za rješenje višedecenijskog spora oko imena Makedonije.

Ukoliko se ne napravi neki pomak, Makedoniji prijeti po četvrti put da bude blokirana od Grčke i da se opet odloži start pregovora za članstvo u Evropskoj uniji (EU), izvještava reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Zaharias Huvardas iz Pefkohorija posluje s transportom. Ovog Grka sreli smo na graničnom prelazu Bogorodica. Objašnjava da je u Grčkoj ovih dana sve zatvoreno i da svi štrajkuju. Zaharias spas za svoju zemlju ne vidi u Evropi.

“Vjerovatno van EU, to je moje mišljenje. Dosta nam je EU”, kaže on.

U Grčkoj je u toku dvodnevni štrajk zbog novih mjera štednje. To za sada ne utječe na intenzitet saobraćaja između Makedonije i Grčke.

Marija Mihelidaki iz Soluna sa svojim momkom pošla je u posjetu prijateljima u Skoplju. Uprkos tome što je, kako kaže, više njenih prijatelja ostalo bez posla, očekuje promjene.

Politički spor

“Nada uvijek posljednja umire, kažu. Ja još uvijek imam nadu, zato što ne možemo živjeti bez nje”, kaže ona.

I dok kod Grka postoji nada za ekonomsko ozdravljenje zemlje, javnost u Skoplju je razočarana sadržajem pisama koje su razmijenili grčki i makedonski ministri vanjskih poslova.

Ponuđena rješenja za spor u vezi s imenom Makedonije stara su i obeshrabrujuća.

“Ne mogu vidjeti koji ćete efekt proizvesti ako uđete s maksimalističkim pozicijama, tražeći da se poštuje privremeni sporazum, koji, očigledno, nije poštovan i za to postoji presuda u Hagu. Za koju su prije Grci, Amerikanci, Evropljani, Fule i generalni sekretar NATO-a rekli da je to pravni spor i da se  ne može pravnim sporom riješiti, jedan esencijalno politički spor”, kaže Stevo Pendarovski, profesor međunarodnih odnosa iz Skoplja.

Grčka predlaže da se spor riješi kompromisom o imenu Makedonije. Taj naziv zemlja bi koristila i u unutrašnjim i međunarodnim relacijama.

Pozitivan pristup

Ove poznate stavove, sada samo u pisanoj formi, i Skoplje i Atina razmatraju pod pritisokom komesara Fulea. On traži pozitivan pristup u ovom sporu, kako bi Makedonija imala šanse da u decembru dobije datum početka pregovora za članstvo u EU.

“Radi se o konkretnom odgovoru, poruke koje trebaju odražavati zajedničku budućnost, zajednički posao i posvećenost ka ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Mislim da je odgovor usmjeren prema tome”, izjavio je makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Popovski.

Za opoziciju je neprihvatljivo da susjedi komuniciraju pismima, a ne direktno.

“Makedonija treba razumjeti da mora napraviti kompromis, moramo što prije ući u suštinske pregovore”, tvrdi Ljubčo Georgievski, presjednik VMRO-NP.

Od rješenja spora o imenu Makedonije direktno zavisi početak pregovora zemlje za članstvo u EU, kao i priključenje NATO-u.

Grčka traži od Makedonije promjenu imena kako bi se jasno razlikovala država od grčke sjeverne pokrajine. Makedonija strahuje od gubitka nacionalnog i historijskog identiteta ukoliko pristane na promjene.

Izvor: Al Jazeera