Makedonska opozicija pokrenula val neposluha

Opozicioni makedonski front, koji predvodi Socijaldemokratski savez Makedonije (SMSD), organizirao je u utorak naveče polusatnu blokadu glavne ulice u centru Skoplja, čime je počeo građanski otpor i neposlušnost prema vlastima u zemlji, javila reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Blokada je uslijedila nakon protesta ispred zgrade makedonskog Parlamenta u kojima su četiri osobe povrijeđene.

Hiljade pristalica Vlade i njihovih protivnika iz opozicije protestirali su od ponedjeljka ujutro boreći se „za“ i „protiv“ budžeta. 

Demonstrante su razdvajale jake policijske snage, a razišli su se nakon što je makedonska Skupština usvojila budžet te države za 2013. godinu u iznosu od 165 milijarde denara (oko dvije milijarde i 700 miliona eura).

Najavljene krivične prijave

Novinari iz Makedonije, revoltirani nakon što su u ponedjeljak izbačeni iz Parlamenta, prekinuli su dijalog sa Vladom o unapređenju stanja medija. To je bio jedan od uvjeta Evropske unije kako bi zemlja počela pristupne pregovore. Udruženje novinara najavilo je i krivične prijave zbog posljednjih događaja.

„Juče (ponedjeljak) je suspendiran i Ustav i zakon, demokratija praktično. Neko je odlučio da u svoje ruke uzme instrumente i da ih zloupotrijebi van svake procedure. Suočili smo se sa situacijom kad nisu važni ni Ustav, ni zakon, ni propis, osnovni principi koji garantuju slobode i prava građana“, rekao je Naser Selmani, predsjednik Udruženja novinara za Al Jazeeru.

Dok je vladajuća koalicija usvajala budžet, predstavnici opozicije su demonstrativno napustili Skupštinu i pridružili se svojim pristalicama ispred zgrade Sobranja.

Predsjednik najjače opozicione partije, SDSM-a, Branko Crvenkovski pozvao je građane da od utorka na svim mjestima i u svim situacijama iskažu građanski neposluh, u znak protesta što vlast nije prihvatila zahtjeve opozicije.

„Poštovani građani, krajni cilj u narednom periodu jeste da vratimo ustavni poredak i demokratiju u Republici Makedoniji. Da bi se to desilo, ovaj totalitarni režim mora da ode. Tražim vašu podršku u ovoj bici. Bici koju zajedno moramo da dobijemo“, rekao je Branko Crvenkovski.

Žestoki verbalni sukobi

Makedonski premijer Nikola Gruevski nazvao je Crvenkovskog Gadafijem, i ponovo ga optužio da pokušava preuzeti vlast nasiljem.

“Ne znam kako je mogao biti radikalniji, da li je trebao da puca po narodu koji se sakupio da izrazi nezadovoljstvo zbog njegovog ponašanja, da li žali što nije napao penzionere, poljoprivrednike i druge zabrinute građane? Da li žali zbog toga? U svakom slučaju jako me brine njegova izjava“, rekao je makedonski premijer.

Iz vladajuće stranke su ponovili da je u ponedjeljak bio onemogućen pokušaj državnog udara, i nasilno rušenje vlasti od strane Branka Crvenkovskog.

Iz zgrade Sobranja Makedonije evakuiran je predsjednik te institucije Trajko Veljanovski, a opozicioni aktivisti nisu dozvoljavali da počne sjednica.

Vlast i opozicija žestoko su se verbalno sukobili. Ipak, predstavnici vladajućih partija uspjeli su održati sjednicu i izglasati budžet.

Dramu u Sobranju tokom cijelog dana pratile su napetosti ispred Parlamenta, ali i u cijelom glavnom gradu Makedonije.

Blokade ulica u makedonskim gradovima odvijat će se svakog dana, a za subotu je najavljen protest ispred sedišta vladajuće VMRO DPMNE u Skoplju. 

Izvor: Al Jazeera i agencije