Makedonska vlada usvojila prijedlog ustavnih amandmana

'Prijedlog amandmana zaslužuje podršku svih zastupnika', ocijenio je Zaev (EPA)

Makedonska vlada usvojila je Predlog amandmana ustavnih promena u skladu sa Prespanskim sporazumom, nakon što ih je prethodno usaglasila sa zahtevima grupe bivših poslanika VMRO-DPMNE-a, koji su, suprotno stavu te stranke, glasali za njihovu izmenu.

Kako prenosi portalb.mk, novo je to što će u preambulu ustava biti unet Ohridski sporazum.

Premijer Zoran Zaev je rekao da se prvi amandman odnosi na promenu imena Makedonije u Republika Severna Makedonija, a drugi na dodavanje Ohridskog okvirnog sporazuma.

Zaev kaže da misli da je ta odluka ispravna.

Dodao je da treći amandman kaže da će Makedonija poštovati teritorijalni integritet drugih država, a četvrti štiti makedonsku populaciju koja živi u inostranstvu bez mešanja u unutrašnje poslove drugih država.

“Nema ništa sporno, stručna akademska javnost ocenila je da su predloženi nacrti u saglasnosti sa međunarodnim pravom i međunarodnim standardima u oblasti ljudskih sloboda i prava te, posebno, sa interesima Republike Makedonije i njenom perspektivom kad je reč o evroatlantskim integracijama, gde je jedan od koraka i sporazum sa Grčkom. Predlog amandmana zaslužuje podršku svih poslanika u ime integracija Makedonije u NATO i Evropsku uniju”, rekao je Zaev.

Prešli trećinu puta do promjene Ustava

Izrada amandmana usledila je nakon usvajanja postupka za promenu makedonskog Ustava, na osnovu odluke od 19. oktobra 2018, donete u parlamentu.

Amandmani će biti dostavljeni parlamentu, a, iako je do sada pređeno pet koraka, još ih je ostalo deset do konačne izmene Ustava.

Ustavne promene su predviđene Prespanskim sporazumom koji su Atina i Skoplje potpisali početkom jula i uslov su za početak procesa priključenja Makedonije NATO-u i Evropskoj uniji.

Makedonska vlada dostaviće Sobranju četiri nacrta amandmana na sprovođenje Sporazuma sa Grčkom.

Izvor: Agencije