Makedonske firme traže nova tržišta

Makedonske firme u partnerstvu sa Turskom okreću se novim tržištima Azije, Afrike i Bliskog istoka.

Time žele da daju dodatni poticaj makedonskoj ekonomiji.

Prije 23 godine Aleksandar Cvetanov, u Vinici, na istoku Makedonije, osnovao je firmu koja se sada bavi proizvodnjom slatkiša.

Posao, koji je krenuo kao porodični, narastao je na sadašnjih 350 zaposlenih.

Mak progres brzo je osvajao tržište regije, a kasnije se proširio i na ostale evropske zemlje.

“Kada je počela kriza u evropskim zemljama, to je bilo prije 3-4 godine, počeli smo se pripremati za Bliski istok”, kaže Aleksandar Cvetanov.

Finansijski pokazatelji

Logika im je bila jednostavna. Privukli su ih finansijski pokazatelji tog dijela svijeta.

“Zemlje Kavkaza ili one sa Bliskog istoka bilježe konstantan ekonomski rast. I njihova trgovačka razmjena raste. Makedonski privrednici tu vide svoju šansu”, izvještava Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Mak progres tamo je već prisutan. Njihovi proizvodi izvoze se u 40 država svijeta na pet kontinenata. Više je to izuzetak nego pravilo u makedonskoj ekonomiji.

I firma ima pozitivna iskustva sa poslovanjem na dalekim tržištima.

“Definitivno, rast je potreban makedonskoj ekonomiji, našoj kompaniji, jer imamo veliki postotak nezaposlenih, kada se širimo na nova tržišta, raste firma, uvećava se profit”, smatra Gligor Cvetanov iz Mak progresa.

Privredna komora Makedonije sada je napravila strategiju za osvajanje tržišta Sjeverne Afrike i Azije, u saradnji s turskim privrednicima. Projekt je u realizaciji.

Udruživanje regije

“Ohrabruje činjenica da se može izaći na ova tržišta. Bilo bi dobro da se region udruži, da iskoristimo sjećanje na ex yu-proizvode”, ocijenila je Ljubica Nuri iz Privredne komore Makedonije.

Ukupni makedonski izvoz u 2012. godini bio je 3,3 milijarde eura. Samo 0,6 posto odnosi se na Bliski istok.

Istovremeno, izvoz iz Turske u zemlje Bliskog istoka ili Azije penje se na 38 milijardi eura.

Turski privrednici objašnjavaju zašto ulaze u ovaj posao sa makedonskim kolegama.

“Želimo zajedno sa vašom Privrednom komorom sagledati kako možemo pomoći ovdašnjim biznismenima da izađu na druga, treća tržišta. Makedoniji je poznato evropsko ili tursko tržište. Želimo vam pomoći da se upoznate i sa azijskim ili afričkim”, kaže Hasan Hosben iz Makedonsko-turskog poslovnog vijeća.

Za bolje upoznavanje sa tim svjetskim tržištima makedonski privrednici traže pomoć države, kako bi lakše dobili certifikate o porijeklu robe.

Traže i to da se sa nizom zemalja tog takozvanog istočnog tržišta naprave sporazumi o slobodnoj trgovini.

Za konkurentnost svojih proizvoda ne brinu.

Izvor: Al Jazeera