Makedonske mašinovođe štrakuju glađu

Mašinovođe traže isplatu plaće za august, povećanje plaća pomoćnih radnika i poštivanje prava na beneficirani staž (Al Jazeera)

U Makedoniji gotovo 80 posto mašinovođa već dvije sedmice bojkotuje rad. Od 120, koliko ih štrajkuje, njih desetak počelo je štrajk glađu zato što, kako kažu, rukovodstvo Makedonskih željeznica – Transport, ignoriše njihove zahtjeve.

Mašinovođe traže isplatu plaće za august, povećanje plaća pomoćnih radnika i poštivanje prava na beneficirani staž.

Najavljuju proteste ispred Vlade i Sobranja u petak, ako u međuvremenu premijer ili resorni ministar ne razgovaraju sa njima o njihovim zahtjevima.

Vanredni uvjeti

U međuvremenu, kažu da željeznički saobraćaj funkcioniše u vanrednim uvjetima tako što dvadesetak mašinovođa ne poštuje odluku o bojkotu.

„Željeznički saobraćaj funkcionira katastrofalno. U toku dana saobraćaju samo dva voza koji prevoze izbjeglice i još dva putnička voza. Apeliramo na rukovodstvo da putnicima koji imaju mjesečne karte, omoguće da ih koriste i sljedećeg mjeseca, zato što vozovi ne voze. To nije naša krivica, za to je krivo rukovodstvo Željeznica“, rekao je Duško Čekarovski iz Nezavisnog sindikata mašinskog personala Željeznica.

Izvor: Al Jazeera