Makedonske novinare tuže, sude, biju…

Eskalacija nasilničkih napada na novinare nije izazvala odgovarajuću reakciju Vlade (EPA)

Piše: Risto Popovski

Nema vlasti, bez obzira na političku orentaciju i stepen demokratičnosti, koja, ako ne mrzi, ono bar, uljudno rečeno, ne simpatiše novinare. Istovremeno, nema nosioca vlasti koji ne nastoje da, najčešće za lične ciljeve, iskoriste moć novinara i medija te da ih kontrolišu. Ako treba i – silom.

Podela na “podobne” novinare i medije, koji su dobro plaćeni miljenici vlasti i, na one druge, “antipatriote” i “sorosoide”, koja je u Makedoniji prisutna gotovo jednu deceniju, dovedena je do gotovo do krajnjih granica. Poslednjih meseci ova oštra, nepomirljiva podela dobija naglašeno nasilničku dimenziju. Na meti su, gotovo bez izuzetka, novinari i mediji koji kritički pišu o vlasti.

Aktivnost vladajuće VMRO DPMNE premijera Gruevskog, svodi se na optužbe opozicije i ‘sorosoida’ da potstiču i izazivaju nasilje.

Eskalacija nasilničkih napada na novinare, ne samo što nije izazvala odgovarajuću reakciju Vlade, već se napadi i incidenti tolerišu, pogotovo ako su involvirani “miljenici” ili predstavnici vlasti. Sva aktivnost vladajuće VMRO DPMNE premijera Nikole Gruevskog, svodi se na optužbe opozicije i “sorosoida” da podstiču i izazivaju nasilje.

Brutalan fizički napad na vlasnika portala Доказ.мк, Marjana Stamenkovskog, je najnoviji i najnasilniji od desetak napada na novinare od početka ove godine. Stamenkovski je pretučen gvozdenim šipkama u sred bela dana, u ponedeljak (20. jula) popodne. Grupa koja ga je napala ispred zgrade u kojoj stanuje slomila mu je nos i ruku, a zadobio je i veliku posekotnu na glavi. Napadače, koji nisu nosili maske, Stamenkovski ne poznaje, a kako je izjavio, jedan od njih mu je poručio da su batine “pozdrav” od njegove bivše partije VMRO DPMNE.

Vicepremijer može da bije

Kada se otvori i “prelista” portal Доказ.мк, ne može se naći neki konkretan povod za surov i brutalan napad na njegovog vlasnika. Portal vrvi od tekstova u kojima se oštro, prema nekima i neodmereno, kritikuju Vlada, vladajuća partija, premijer Gruevski, njegova “familija” i najbliži saradnici, što i nije ništa novo.

Pretučeni Stamenkovski, čije su fotogafije krvavog lica, gipsom i zavojima objavljene samo u nekim glasilima, sumnja da su afere povezane sa Gruevskim i kritike Vladinih funkcionera koje objavljuje na portalu povod za napad. To je poruka svima koji su kritički nastrojeni prema vlasti, kaže Stamenkovski, dodajući da ga batine neće pokolebati.

Nepunu sedmicu pre batinanja metalnim šipkama, dogodio se još jedan ozbiljan incident u kome je napadnut novinar. Vicepremijer, zadužen za ekonomska pitanja, Vladimir Peševski ošamario je novinara Sašu Ivanovskog, vlasnika portala Maktel.mk. Incident se dogodio u sredu, 15. jula, oko podne na jednom od najprometnijih bulevara u Skopju, pred brojnim svedocima. Novinar Ivanovski, poznatiji kao “Saše Politiko”, tvrdi da ga je vicepremijer Peševski ošamario i udario nogom.

Vicepremijer Vladimir Peševski je ošamario novinara Sašu Ivanovskog, vlasnika jednog portala. 

Peševski, koga kolege u Vladi zbog korpulentnosti zovu “Hipo”, javno se izvinio zbog incidenta, ali tvrdi da nije bilo fizičkog kontakta. “Moja reakcija je bila odbrambena i instiktivna, presnažna i emotivna, ali fizičkog kontakta nije bilo”, tvrdi Peševski.
Incidentu je prethodilo pitanje – da li se bojite da ćete završiti u zatvoru kada padne ova Vlada? Novinar Ivanovski, koji je postavio ovo pitanje, prišao je vicepremijeru Peševskom s leđa. Ovaj se naglo okrenuo i izbio mu iz ruku mobilni telefon kojim je sniman.

Svedočenja o tome šta se dalje dogodilo se razlikuju, isto kao i reakcije na incident. Mediji i novinarske asocijacije koje nisu pod kontrolom vlasti su burno reagovale, tražeći da vicepremijer podnese ostavku. Vladajuća VMRO DPMNE odlučno je stala na stranu Peševskog, koji je član najužeg rukovodstva partije, i čak zapretila da će agresivni novinari ubuduće snosite posledice ukoliko pokušaju da zadru u privatnost funkcionera.

Pogrebni vijenac

Poslednje četiri godine dogodilo se ukupno 20 napada na novinare u Makedoniji, a polovina od njih je od početka ove godine. Ovaj zapanjujući podatak saopštilo je Udruženje novinara Makedonije posle batinanja Stamenkovskog, koje je najoštrije osudilo.
Među incidentima koji su se dogodili od početka godine po morbidnosti i monstruoznosti izdvaja se onaj sa pogrebnim vencem, koji je krajem aprila dostavljen porodici novinara Borjana Jovanovskog. Venac sa natpisom “poslednji pozdrav”, kao direktna pretnja smrću, uručen je njegovoj supruzi za vreme dok je Jovanovski, oštar kritičar vlasti i jedan od osnivača portala NovaTV. mk, bio službeno odsutan.

Novinari i veći broj građana ogorčeno su protestovali ispred zgrade Vlade. Venac su bacili u njeno dvorište, vraćajući ga na simboličan način pošiljaocu, zajedno sa porukom. Mediji pod kontrolom vlasti ne samo što nisu osudili ovaj grozomorni incident, već su, tvrdnjama da Vladi nije vraćen isti, već drugi venac, pokušali da relativizuju napad i skrenu pažnju javnosti.

Sredinom maja spaljen je automobil novinara Branka Tričkovskog, kolumniste koji je poznat kao izuzetno oštar, ponekad i neodmeren kritičar premijera Gruevskog, Vlade i vladajuće partije. Provaljeno je, pre par meseci, i u postorije portala Plusinfo.mk, koji kritički piše o vlasti, odakle su odneti svi kompjuteri i oprema.

Pogrebni venac je krajem aprila dostavljen porodici novinara Borjana Jovanovskog.

Navedeni i drugi napadi, koji imaju za cilj da zastraše i izvrše pritisak na novinare i medije koji kritički pišu o vlasti, ili  nisu razjašnjeni, ili nisu dobili epilog. Ovi napadi su “nadgradnja” (politički slogan vlasti) tužbi za klevetu, koje su godinama omiljen oblik pritiska vlasti na medije. Od 26 tužbi za klevetu koje su podnete od početka ove godine, polovina je protiv novinara.

Vlasti u Skopju otišlie su korak dalje i Makedonija je jedina država u regionu u kojoj je novinar osuđen na četiri godine zatvora zbog objavljenog teksta. Novinar Tomislav Kežarovski osuđen je zbog navodnog otkrivanja zaštićenog svedoka. On je u zatvoru i u kućnom pritvoru bio više od godinu dana i oslobođen je tek posle snažnog međunarodnog pritiska.

Napadi, tužbe, pa i suđenja rezervisani su, po pravilu, za novinare i medije koji kritićki opserviraju rad vlasti i vladajuće partije, koja je iznad države. Toga su pošteđeni mediji koji su pod čvrstom kontrolom vlasti i vladajuće partije i koji su daleko brojniji.
Vlada premijera Gruevskog je od dolaska na vlast, pre desetak godina, uspostavila efikasan spoj korumpiranja medija i samoreklamiranja. Odabrani mediji dobijaju ogromne svote novca, pominju se deseci miliona eura, za objavljivanje kampanja i propagandnih poruka kojima se Vlada i vladajuća partija hvale svojim velikim, “svetskim” uspesima.

Vlada i vladajuća partija su godinama među najvećim marketinškim oglašivačima. Partijske i Vladine kampanje plaćene iz budžeta razrušile su medijsko tržište, a glasila stavile pod čvrstu kontrolu. Mediji su postali zavisni od para koje dobijaju od vlasti, a kampanje i samohvalospevi koje ona finansira postali su sastavni deo informativnih programa. Ovi mediji su postali plaćenici i partijsko-vladina propaganda.

Pritisak Evropske unije

Tek ovih dana, pod pritiskom Evropske unije, premijer Gruevski i njegova Vlada su bili prinuđeni da obustave plaćene kampanje i samoreklamiranje parama iz budžeta. Mediji i novinari koji nastoje da koliko-toliko profesionalno izveštavaju i informišu cilj su napada, koji su se ne samo naglo povećali, već su postali nasilni i brutalni. Podele u medijskom prostoru i među novinarima su sve dublje i oštrije.

Nasilje nad novinarima i medijima, ali i u drugim oblastima, posledica su duboke političke krize, najteže od osamostaljenja Makedonije. Dugogodišnja kriza intenzivirana je u februaru, kada je opozicija počela da objavljuje snimke prisluškivanja, takozvane bombe. Naglo su zaoštrene ranije uspostavljne podele, ne samo u medijima, na pristalice vladajuće partije i na njene protivnike, “antipatriote”, neprijatelje i izdajice.

Smrt vlasnika nedeljnika Fokus Nikole Mladenova, koji je pre dve godine poginuo u saobraćajnoj nesreći, ostala je nerazjašnjena.

Kriza i neizvesnost oko njenog raspleta izaziva nervozu, pa i nasilničko ponašanje, a prvi na udaru su novinari. Posle brutalnog napada na vlasnika portala Доказ.мк, vladajuća VMRO DPMNE i opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije se međusobno optužuju da su stvorili tenzičnu atmosferu koja je dovela do napada na novinare. Opozicija je optužila vladajuću partiju da je direktni naručilac napada na novinare.

Uobičajene međusobne optužbe vlasti i opozicije, koje se u uslovima krize zaoštravaju, stvaraju tenzičnu atmosferu, u kojoj su žrtve i prvi stradaju novinari i mediji. Novinare tuže, sude, biju… Šta je sledeće?

Smrt vlasnika nedeljnika Fokus, Nikole Mladenova, koji je pre dve godine poginuo u saobraćajnoj nesreći, ostala je nerazjašnjena. Istraga nije do kraja razjajasnila sve okolnosti i javnost otvoreno sumnja da to nije bila “obična” saobraćajna nesreća.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera