Makedonske stranke ratuju saopćenjima

Posjete evropskih zvaničnika Makedoniji do sada nisu doprinijele rješavanu krize (Arhiva)

U očekivanju šestog nastavka konstitutivne sjednice makedonskog parlamenta i dolaska u Skoplje predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska, u ponedjeljak, dvije konkurentske najuticajnije stranke VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog i SDSM Zorana Zaeva nastavljaju se sukobljavati saopštenjima, čvrsto zadržavajući pozicije.

SDSM, naime, očekuje izbor predsjednika parlamenta i dobijanje mandata za sastav nove vlade, a VMRO-DPMNE raspisivanje novih vanrednih parlamentarnih izbora, koji bi bili održani zajedno sa lokalnim.

VMRO-DPMNE je ranije nudio Zaevu manjinsku podršku za formiranje vlade pod uslovom da on odustane od “tiranske platforme”, koju su potpisale sve albanske partije, a koja, kako smatraju u toj stranci, narušava integritet i suverenitet Makedonije.

Tim dogovorom predviđena su šira prava Albanaca u Makedoniji, a najsporniji za VMRO-DPMNE je zahtjev da albanski jezik bude ravnopravan sa makedonskim.

Pravosudne reforme

SDSM je danas saopštio da će Makedonija biti pravna država i da će u toj zemlji biti sprovedene temeljne pravosudne reforme, te da blokada parlamenta za koju je odgovorna VMRO-DPMNE neće spriječiti te promjene.

“Kada izaberemo predsjednika parlamenta, odmah ćemo obavijestiti predsednika Georga Ivanova da imamo parlamentarnu većinu od 67 poslanika i zatražiti da mandat za formiranje nove vlade dodijeli lideru SDSM-a Zoranu Zaevu”, stoji u saopštenju te stranke.

S druge strane VMRO-DPMNE tvrdi da neće dozvoliti da Tirana realizuje albansku platformu, te da je takvo očekivanje sramotno i neprihvatljivo.

Zato, smatraju u toj stranci, ne treba gubiti više ni dan, već odmah treba raspisati vanredne parlamentarne izbore.

U suprotnom, ističu, bijes i ogorčenje ljudi će nastaviti da raste.

VMRO-DPMNE u saopštenju ističe i da “mnogo jači neprijatelji” nisu uspjeli da pobijede volju makedonskog naroda, pa to neće poći za rukom ni Zaevu.

“Svakim danom postaje sve jasnije da građani neće dozvoliti da Makedonijom rukovode vlasti koje žele da realizuju ‘Tiransku platformu'”, navodi se u saopštenju VMRO-DPMNE.

Inače, ta stranka je danas predstavila Manifest o jedinstvenoj Makedoniji, a zamjenik predsjednika stranke Antonio Milošoski izjavio je da je riječ o dokumentu koji će zemlju izvesti iz višegodišnje krize, koja je posebno narasla nakon decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora.

Posjeta Tuska

Ni tri i po mjeseca od parlamentarnih izbora, naime, Makedonija nema vladu, nema predsjednika parlamenta, a gradonačelnicima i predsjednicima opština je istekao mandat.

VMRO manifestom garantuje građanima Makedonije tržišnu ekonomiju, kvalitetno obrazovanje, dobrosusjedske odnose, održavanje državne granice i stabilnost, što je, kako se navodi, preduslov za sigurnu državu i njenu stabilnost u svakom pogledu.

Inače, u Skoplje se sutra očekuje dolazak predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska, koji će se, kako je potvrđeno, sastati sa predsjednikom Georgom Ivanovim sa kojim će razgovarati “u četiri oka”.

Pola sata kasnije Tusk će prisustvovati plenarnom sastanku dviju delegacija.

Posjeta Tuska Skoplju dolazi nakon nedavne neuspjele posjete evropskog komesara za proširenje i susjedsku politiku Johanesa Hahna sa kojim Ivanov nije želeo da se sastane.

Izvor: Agencije