Makedonski ljekari nastavili sa štrajkom

U Makedoniji i dalje traje štrajk ljekara. Sanitarni inspektori provjeravaju da li ljekari specijalisti poštuju pravila štrajka i pružaju neophodnu zdravstvenu pomoć pacijentima kojima je intervencija neophodna.

Ljekari kažu da su provjere pritisak na njih da odustanu od štrajka, javlja iz Skoplja novinarka Al Jazeere Milka Smilevska.

Dvadeseti dan od početka štrajka oko 1.500 ljekara specijalista još nema pomaka. Štrajkači traže da ministar opozove reformu prema kojoj se plate obračunavaju prema učinku.

Ministar to za sada nema namjeru učiniti. Na njegove optužbe da iza štrajka stoji opozicija, ljekari odgovaraju da nemaju političke motive.

Ljekarka Kalina Stardelova je rekla: “Tražim od ministra zdravstva, koji u svojoj nemoći da riješi problem koji je sam stvorio, da ne pokušava miješati politiku u štrajk, koji je profesionalne prirode.”

Specijalisti su najavili da će kolektivno dati otkaze ukoliko neko od kolega bude otpušten.

Neosnovana kazna

“Ako bilo koji ljekar u Makedoniji, bez razlike da li štrajka ili ne, bude bez osnove kažnjen ili otpušten, mi idemo pred Vladu, ne samo za pauzu, nego cijelo vrijeme”, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata Kliničnog centra Dejan Stavrić.

Ljekari kažu da raste pritisak iz Ministarstva da odustanu od štrajka. Kao jedan od primjera navode započete kontrole njihovog rada s pacijentima koje sprovode sanitarni inspektori.

Ljekar Nikola Gramatnikovski je rekao: “Provjeravaju protokole. Naš odnos prema hitnim slučajevima i jesmo li ih vratili. Pitaju pacijente jesu li zadovoljni tretmanom…”

Sanitarni inspektori kontrolirali su ljekare i osoblje, ali nisu htjeli saopćiti detalje novinarima. Rekli su da se radi o redovnim nadzorima.

Ljekari kaži da za cijelo vrijeme štrajka pružaju usluge pacijentima kojima je to neophodno, kako je i utvrđeno zakonom.

Hitne intervencije

“Pacijenti s malignim oboljenjima, koji traže hitnu intervenciju, operirani su i tretirani”, kazala je ljekarka Maja Mojsova.

Ali, pacijenti gube strpljenje.

Pacijent Dobre Angelovski je jasno iznio svoje mišljenje: “Ja sam 40 godina radio, povrijedio sam se dok sam bio na poslu, sa štapom čekam tri sata. Sramota. U Afganistanu da smo bolje bi nas primili nego u Skoplju. Nek’ traže platu, ali nek’ vrše i preglede.”

Ministar zdravstva Nikola Todorov je na početku ignorirao štrajk specijalista. Prije nekoliko dana ipak se oglasio stavom da ljekari krše prava pacijenata i okrivio ih da odbijaju pružiti hirurške intervencije pacijentima koji boluju od karcinoma.

Izvor: Al Jazeera