Makedonski ljekari traže ostavku ministra

Protest u Skoplju protiv modela plaćanja po učinku, pratio je i kontraprotest kolega koji su branili ovaj model.

Više stotina ljekara i drugog medicinskog osoblja iz državnih klinika iz Skoplja i nekoliko drugih makedonskih gradova protestirali su u subotu izpred zgrade Vlade, zbog modela plaćanja po učinku.

Ponovili su zahtjeve za socijalni dijalog u vezi ovog modela koji je predložilo Ministarstvo zdravlja i tražili ostavku ministra zdravlja Nikole Todorova, koji smatra da je njihov štrajk nelegitiman i politički motiviran.

Todorov je najavio kazne za ljekare koji u vrijeme štrajka nisu pružali pomoć pacijentima.

Predsjednik Samostalnog sidikata Kliničkog centra Dejan Stavrić izjavio je da više ne žele da pregovaraju sa ministrom, već s premijerom.

U isto vrijeme u subotu, nekoliko desetina ljekara i medicinskog osoblja, među kojima su bili i direktori klinika u Skoplju, izašlo je na kontraprotest radi odbrane modela plaćanja po učinku, tvrdeći da je taj model svojevremeno uveden na zahtjev ljekara.

Dio ljekara već 25 dana štrajkuje u krugu svojih klinika.

Ljekarska komora Makedonije saopćenjem je zatražila da se problem riješi institucionalno, putem pregovora.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.