Makedonski opozicionari bojkotuju Sobranje

Zaev je povrijeđen u nedavnom nasilju u Sobranju (AP)

Poslanička grupa opozicije okupljena oko Socijaldemokratskog saveza Makedonije, koja predstavlja četvrtinu poslanika, saopštila je da neće učestvovati u radu Sobranja, dok se Ustavni sud ne izjasni o ustavnosti Zakona o Specijalnom javnom tužilaštvu.

Osam mjeseci je prošlo otkako se jedan građanin obratio Ustavnom sudu kako bi ova institucija ocijenila da li je formiranje Tužilaštva suprotno zakonu.

Specijalno javno tužilaštvo je formirano političkim dogovorom, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Opozicionar Zoran Zaev smatra da postupak traje predugo i da Ustavni sud treba jasno saopštiti svoju poziciju o postojanju ove pravosudne institucije.

Opozicija je pozvala i ostale poslanike u Sobranju da daju podršku SDSM-u i da ne učestvuju u radu Parlamenta.

Ivanov optužuje opoziciju i demonstrante

“Parlamentarne stranke dokazat će svoju podršku radu Specijalnog javnog tužilaštva ukoliko i oni ne učestvuju u radu Sobranja. To se odnosi i na nezavisne poslanike. Ovo je posebno važno nakon jučerašnjeg sramnog obraćanja [predsjednika Makedonije] Gjorga Ivanova i pokušaja da naruši ugled, status i pravne temelje ove nezavisne institucije i da otvori put namjeri [Nikole] Gruevskog da suspenduje Specijalno javno tužilaštvo. Dogovor iz Pržina ne može se smatrati održivim bez osiguravanja vladavine prava i poštovanja zakona”, rekao je Zaev.

U obraćanju javnosti, Ivanov je optužio opozicioni Socijaldemokratski savez, vladajuću albansku partiju DUI, Specijalno javno tužilaštvo i demonstrante Šarene revolucije, koji protestuju mjesecima, za stanje u zemlji.

“U Makedoniji se vodi specijalni rat kao dio strategije za podizanje tenzija i uspostavljanje stalnih političkih kriza s tehničkim vladama koje nemaju kapacitete da izađu nakraj s prijetnjama, što vodi u stanje potčinjenosti. Ugovor između lidera još nije ispunjen u cjelini. Parlamentarni izbori još nisu provedeni. U nedostatku političkog programa i rješenja za građane, gledamo cirkus u Sobranju, teatar na ulicama onih koji ne priznaju institucije i bojkotiraju ih, te pozivaju na bezvlašće i stvaranje kaosa”, rekao je Ivanov.

Ivanov je rekao kako je na raspolaganju imao dva scenarija za smirenje situacije u državi – ili da abolira sve političare, ili da izvede vojsku na ulice.

Izvor: Al Jazeera