Makedonski proizvođači žele povećati izvoz Rusiji

Rusija je prije desetak dana uzvratila sankcijama i uvela jednogodišnju zabranu na uvoz hrane iz Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije i Norveške.

Makedonski proizvođači u tome vide priliku da povećaju izvoz, jer u ovom trenutku Makedonija ima veliki trgovinski deficit sa Ruskom Federacijom.

Al Jazeerina ekipa posjetila je plantaže u selu Rosoman u centralnoj Makedoniji, na kojima je berba bresaka pri kraju.

Kompanija „Dušan Ćirić“ već je ubrala blizu 2.700 tona bresaka i 70 posto od toga izvezla na rusko tržište.

U narednim mjesecima vlasnik Kire Šošev planira slično učiniti sa grožđem, šljivama, jabukama i kupusom.

„Daćemo sve od sebe da povećamo izvoz za Rusiju, ali nećemo zloupotrijebiti situaciju da povećamo i cijene voća. One će ostati iste kako i prošle godine, a možda i niže! Nastavićemo taj tempo“, najavljuje Šošev.

Već 15 godina Šošev posluje sa ruskim partnerima i kaže da je sa njima lako raditi, jer znaju prepoznati kvalitet.

Malo firmi na ruskom tržištu

Ipak, za razliku od iskustva kompanije iz Rosomana, mali broj makedonskih firmi prodaje na velikom ruskom tržištu.

„Makedonija ima veliki deficit u trgovinskoj razmeni sa Rusijom. Uvozi robu pet puta veće vrednosti od one što izvozi. Najviše kupuje ruski gas i naftu, a prodaje vino, kupus i drugo povrće“, javlja Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

U svijetu jedino Srbija ima ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom, a kada makedonski proizvođači izvoze u tu zemlju plaćaju carinu od dva do 20 posto, u zavisnosti od toga šta im prodaju.

„U prvih šest mjeseci ove godine, prema ukupnoj robnoj razmjeni od 56 miliona eura, Rusija je šesnaesti po redu trgovinski partner Makedoniji“, ukazuje Vasko Ristevski iz Privredne komore Makedonije.

Prilika na sajmu

Ministar poljoprivrede smatra da se trgovinski deficit sa Ruskom Federacijom može smanjiti, nakon što je zabranila uvoz hrane iz zemalja Evropske unije, Norveške, Kanade, SAD-a i Australije.

„Poljoprivrednici će iskoristiti svaku mogućnost za biznis i, ako bude potražnje, ponudiće svoje proizvode“, kaže ministar poljoprivrede Mihail Cvetkov.

Iz Makedonsko-ruske privredne komore kažu kako makedonski proizvođači hrane trebaju da iskoriste međunarodni sajam hrane u Moskvi u septembru kako bi se predstavili.

Ova sezona za proizvodnju voća i povrća iz plastenika je pri kraju, ali sajam je prilika da se naprave ugovori za narednu godinu.

„Ima najava ruskih partnera koji su zainteresovani da se sretnu i dobiju ponude makedonskih proizvođača. Počeo je proces intenziviranja kontakata“, napominje Dejan Bešliev iz Makedonsko-ruske privredne komore.

Tome se nada i vlasnik kompanije Kire Šošev, jer on proizvoda za izvoz, kao i dodatnog raspoloživog zemljišta, ima.

Izvor: Al Jazeera