Maksim: YouTube zvijezda za djecu na Balkanu

Počelo je slučajno i prilično neozbiljno, a razvilo se u najgledaniji dječiji kanal u regionu (Ustupljeno Al Jazeeri)

Benefite savremenih tehnologija danas u velikoj mjeri koriste i djeca. Osnovni izvor zabave, crtanih filmova ili edukativnih sadržaja predstavlja YouTube, platforma koja je svojom multifunkcionalnošću objedinila elemente webstranice, društvene mreže i pretraživača.

YouTube je sa druge strane izuzetno rentabilan za vlasnike video kanala koji ostvaruju dobit jednostavnim pregledanjem sadržaja.

Zbog relativne ograničenosti prostorom, iskustvom, te raspoloživim slobodnim vremenom, djeca su najbolja klijentela na YouTubeu. Vodeći se tom činjenicom, dnevno se registruju hiljade novih korisnika koji žele svoj dio zarade generisanu dječijom radoznalošću.

Obzirom na specifičnost našeg regiona, mnoge svjetske zakonitosti, posebno kada je u pitanju zarada na savremenim tehnologijama, blago odstupaju od standarda. Pojednostavljeno, na Balkanu je skoro i nemoguće živjeti od klikova i pregleda.

Pozitivan primjer uspješnog dječijeg YouTube kanala je „Nykk Deetronic“, koji je mimo skupljanja pregleda otišao korak dalje, izgradivši brend i franašizu  „Mama voli bebu“ i „Maksimove avanture„.

Za Al Jazeeru je govorio tvorac ovog projekta Nikola Tomić, koji je objasnio nužnost profesionalnog pristupa i tumačeći teoriju kako se zarada na YouTubeu ne ostvaruje sama od sebe i „preko noći“.

Prije uspostave dječijeg brenda, Tomić se bavio izradom web stranica i uopšteno grafičkim dizajnom, a danas milionski kanal koristio u svrhu video portofolija za svoje prezentacije.

„Na tom kanalu nalazili su se moji projekti, i bio je postavljen kao reklamni prostor za moje usluge“, kaže Nikola Tomić.

Nisam čekao da se desi

Transformacija je započela poslovnim prijedlogom za animiranu muzičku pozadinu dječije online igrice „Pilići“. 

Prema njegovim riječima, nije dovoljno samo napraviti kvalitetan rad i čekati da se nešto desi, on je nastojao da njegova animacija bude prepoznata, išao je po dobro posjećenim sajtovima i predlagao ljudima da pogledaju njegov kanal sa pjesmicom „Pilići“. „Nisam sedeo i čekao da se desi, nego sam radio dan i noć“, kaže tvorac tog dječijeg projekta.

Nakon, uslovno rečeno, uspješnog projekta „Pilića“, Tomić je sproveo istraživanje šta se najviše pretražuje, odnosno, koje su najzastupljenije ključne riječi na YouTubeu prilikom pretrage.

„Došao sam do zaključka da novopečeni roditelji traže načine kako da zabave i umire rasplakanu decu tako što na YouTubeu najviše kucaju pojmove ‘mama’ i ‘beba’. Uz melodiju koju je moja žena osmislila nastala je pesmica i video, ‘Mama voli bebu’. Trebalo mi je par dana da nacrtam likove. Na kraju sam animirao svoju porodicu, doduše tata, odnosno moj lik, isuviše prefinjeno deluje u odnosnu na moj temperament“, rekao je Nikola Tomić.

Da bi zadržao kontinuitet i mogućnost epizodiranja, Tomićeva ideja je bila da kroz realne likove predstavi događaje koji su se stvarno odigrali, odnosno, situacije sa kojima se većina roditelja susreće. Pod brendom ‘Mama voli bebu’, napraviljen je YouTube serijal „Maksimove avanture“.

YouTube zarada

Početni uslov za ostvarivanje prihoda na platformi YouTube jest dostizanje brojke od 1.000 pratilaca na kanalu. Nakon toga kompanija kreira marketinški ugovor s vlasnikom kanala, gdje se na osnovu pregleda sadržaja bez prekida reklame vrši obračun i sredstva se uplaćuju na račun.

Također, reklamni sadržaji mogu se plasirati u obliku skočnih (pop up) banera, a dodatni prihod kanal može ostvariti reklamiranjem vanjske kompanije ili proizvoda. 

Djeca predstavljaju najbolju klijentelu na YouTubeu, prije svega zato što imaju puno vremena, gledaju gotovo sve i, na kraju krajeva, često nemaju aktiviran dodatak za blokadu reklamnih sadržaja. 

„To je i ono što meni predstavlja najveću satisfakciju, jer, da trebam da napravim za nekoga crtani film ne bih ga radio ovako. Crtani je pun komičnh situacija i sve rečenice koje je moj sin Maksim izgovorio, stvarno su se odigrale“, kaže Tomić.

Sa psihološke perpektive, tajna uspjeha leži u jednostavnoj i veseloj animaciji koja je prihvatljiva djeci, s obzirom da je inicijalna produkcija predviđena za YouTube, toplina razgovora plijeni, a djeca aktere poistovjećuju sa svojim članovima porodice.

„Teško je napraviti dobar crtani film, jer animatori danas rade previše tvrdo i ukočeno, naša ideja je da publika raste uz malog Maksima, ljudi moraju da se druže s nama da bi ušli u logiku našeg humora. Moja supruga je defektolog, ona je zaslužna za promociju vrednosti i pedagoški kvalitet sadržaja, a ja dolazim do izražaja kada je u pitanju animacija, muzika i aranžman“, navodi on.

1,8 miliona pregleda dnevno

Činjenica koja ovaj YouTube kanal izdvaja iz mase je rekordno veliki broj pregleda na dnevnoj osnovi koji iz mjeseca u mjesec vrtoglavo raste. Prema posljednjoj statistici, kanal „Nykk Deetronic“ bilježi gotovo 500 hiljada pratilaca sa 1,8 miliona pregleda dnevno.

„Bile su potrebne tri godine da se projekat sa crtanim filmovima uhvate zalet i počnu da donose profit, ali i dalje nije to što neki misle, da ja spavam a meni pare same pristižu. Ja često radim po 30 sati u komadu da bih sve ovo digao na veći nivo. Platfomu YouTubea koristim, ali nije ona sama dovoljna“, rekao je Nikola Tomić.

Počelo je slučajno i prilično neozbiljno, a razvilo se u najgledaniji dječiji kanal u regionu, i sada je formiran vanjski tim koji ima zadatak da brend podigne na svjetski nivo. Ostvarena je saradnja sa bh. televizijskim kućama i snimaju se epizode na bosanskom jeziku koje se emituju izvan okvira YouTube platforme.

Vlasnik, idejni pokretač i glavni animator dominatnog kanala zaključuje: „Kada čovek ima zdrave poglede na život sa pozitivnim kritičkim stavom, sve što radi mora biti kvalitetno, a kvalitet je glavna sirovina za uspeh“.

Izvor: Al Jazeera