Malala donira 50.000 dolara za škole u Gazi

Malala je dobila nagradu Djeca svijeta (AP)

Malala Yousafzai, 17-godišnja pakistanska aktivistica za prava djece i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir, saopćila je prilikom preuzimanja nagrade Djeca svijeta da će donirati 50.000 američkih dolara za obnovu razrušenih škola Ujedinjenih naroda u Gazi.

Ona je taj novac dobila kao dobitnica takozvane “Dječije Nobelove nagrade”, odnosno priznanja koje dodjeljuju djeca iz 110 zemalja svijeta.

Malala je prilikom preuzimanja nagrade u Štokholmu kazala: “Nevina palestinska djeca su užasno i predugo patila. Svi zajedno moramo da radimo da se osiguramo da palestinski dječaci i djevojčice, i sva djeca širom svijeta, dobiju kvalitetno obrazovanje u sigurnom okruženju. Jer bez obrazovanja nikad neće biti mira”.

‘Potrebe djece’

“Nevjerovatne su potrebe, više od polovine stanovništva Gaze je mlađe od 18 godina”, kazala je Malala, navodi se u saopćenju Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA). “Oni žele i zaslužuju kvalitetno obrazovanje, nadu i prave mogućnosti za izgradnju budućnosti”.

Malala je jedina osoba koja je u istoj godini dobila i Nobelovu nagradu za mir i nagradu Djeca svijeta.

Nagradu Djeca svijeta Malali je uručila švedska kraljica Silvia.

Malala je skrenula pažnju svijeta nakon što su je kao 15-godišnjakinju u glavu ustrijelili talibani zbog zalaganja za obrazovanje pakistanskih djevojaka. Otad na globalnom nivou promovira obrazovanje.

Škole koje će dobiti njenu donaciju su oštećene izraelskom granatama tokom sedam sedmica dugog granatiranja i sukoba u julu i augustu. Tada je ubijeno više od 2.100 Palestinaca i 72 Izraelca.

Izvor: Agencije