Malala napustila Pakistan

Meta talibana je postala zbog kampanje za obrazovanje djevojčica, a 2014. je zajedno s Indijcem Kakilashem Satyarthijem dobila Nobelovu nagradu zbog rada na dječjem pravu na obrazovanje (EPA)

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai napustila je danas Pakistan poslije četverodnevne posjete i vratila se u Veliku Britaniju, gdje živi posljednjih pet godina, saopćile su pakistanske vlasti, prenose agencije.

„Malala Yousafzai i njena porodica su napustili Islamabad“, rekao je jedan Vladin zvaničnik a informacija je potvrđena i iz islamabadskog aerodroma.

Iznenadni dolazak u četvrtak je bila njena prva posjeta Pakistanu otkako je 2012. teško povrijeđena u napadu talibana.

Meta talibana je postala zbog kampanje za obrazovanje djevojčica, a 2014. je zajedno s Indijcem Kakilashem Satyarthijem dobila Nobelovu nagradu zbog rada na dječjem pravu na obrazovanje.

„Ovih pet godina sam uvijek sanjala o povratku u moju državu“, rekla je Yousafzai nekoliko sati po dolasku u Islamabad.

Simboličan momenat

U nedjelju je na kratko posjetila Swat, rodno mjesto u kojem su je talibani pokušali ubiti.

„Napustila sam Swat zatvorenih očiju i sada se vraćam otvorenih očiju. Veoma sam sretna. Ostvario mi se san“, rekla je tada.

Njeno putovanje je važan simbolični moment za pakistanske vlasti, koje Swat koriste kao primjer uspjeha u borbi protiv talibana i al-Kaide.

Malala Yousafzai s porodicom živi u Birminghamu i studira na Oxfordu.

Izvor: Agencije