Malala nominirana za Nobelovu nagradu

Velika podrška Malalinoj nominaciji za Nobelovu nagradu za mir (EPA)

Malala Yousafzai (15), pakistanska tinejdžerska aktivistkinja koju su talibani ranili u glavu prošle godine, nominirana je za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

Rok za nominacije za Nobelovu nagradu ističe u petak, a među nominiranima su i aktivisti iz bivšeg istočnog bloka, javio je AFP.

Iako će se ime dobitnika ovogodišnje nagrade saznati tek početkom oktobra, uvelike se spekulira o eventualnom laureatu.

Malalu su metkom iz vatrenog oružja 9. oktobra u Mingori, na sjeverozapadu Pakistana, ranili naoružani napadači, koji su zaustavili školski autobus kojim se ona vozila.

Šest dana kasnije, s prostrijelnim ranama na ramenu i na glavi, prevezena u bolnicu u Birminghamu, specijaliziranu za liječenje britanskih vojnika u Afganistanu.

U pravo vrijeme

Šef istraživačkog instituta za mir u Oslu Kristian Berg Harpviken rekao je da bi nagrada za Malalu ne samo došla u pravo vrijeme, već bi i “postavila djecu i obrazovanje u agendu mira i konflikata”.

Ostali nominirani čija se imena znaju borci su za ljudska prava, uključujući bjeloruskog aktivistu Aleša Beljatskog, koji se trenutno nalazi u zatvoru, i Ruskinju Ljudmilu Aleksejevu.

Na hiljade ljudi ima pravo nominirati kandidate za Nobelovu nagradu za mir, uključujući bivše dobitnike, članove parlamenata i vlada širom svijeta, pojedine univerzitetske profesore i pripadnike određenih međunarodnih organizacija.

Njima je dozvoljeno da otkriju ime onih koje su nominirali.

Uručenje u decembru

Poznato je, za sada, da su francuski, kanadski i norveški poslanici, i to svako za sebe, nominirali Malalu.

Beljatskog i Aleksejevu su nominirala dvojica norveških poslanika.

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade je istakao da nominacije ne bi trebale biti tumačene kao bilo kakva vrsta njihovog odobravanja.

U prošlosti se događalo da su čak i Adolf Hitler, Jozef Staljin i Benito Musolini bili nominirani za tu nagradu.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir bit će saopćen početkom oktobra, a uručivanje nagrade bit će na zvaničnoj ceremoniji u Oslu 10. decembra.

Nobelova nagrada dodjeljuje se od 1901, svake godine, na dan smrti švedskog pronalazača i fabrikanta Alfreda Nobela.

Izvor: Agencije