Oglasi

Malala nominirana za Nobelovu nagradu

Pakistanska tinejdžerica Malala Yousafzai, koju lani napali talibani, nominirana je za Nobelovu nagradu za mir.
Velika podrška Malalinoj nominaciji za Nobelovu nagradu za mirEPA

Malala Yousafzai (15), pakistanska tinejdžerska aktivistkinja koju su talibani ranili u glavu prošle godine, nominirana je za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

Rok za nominacije za Nobelovu nagradu ističe u petak, a među nominiranima su i aktivisti iz bivšeg istočnog bloka, javio je AFP.

Iako će se ime dobitnika ovogodišnje nagrade saznati tek početkom oktobra, uvelike se spekulira o eventualnom laureatu.

Malalu su metkom iz vatrenog oružja 9. oktobra u Mingori, na sjeverozapadu Pakistana, ranili naoružani napadači, koji su zaustavili školski autobus kojim se ona vozila.

Šest dana kasnije, s prostrijelnim ranama na ramenu i na glavi, prevezena u bolnicu u Birminghamu, specijaliziranu za liječenje britanskih vojnika u Afganistanu.

U pravo vrijeme

Šef istraživačkog instituta za mir u Oslu Kristian Berg Harpviken rekao je da bi nagrada za Malalu ne samo došla u pravo vrijeme, već bi i "postavila djecu i obrazovanje u agendu mira i konflikata".

Ostali nominirani čija se imena znaju borci su za ljudska prava, uključujući bjeloruskog aktivistu Aleša Beljatskog, koji se trenutno nalazi u zatvoru, i Ruskinju Ljudmilu Aleksejevu.

Na hiljade ljudi ima pravo nominirati kandidate za Nobelovu nagradu za mir, uključujući bivše dobitnike, članove parlamenata i vlada širom svijeta, pojedine univerzitetske profesore i pripadnike određenih međunarodnih organizacija.

Njima je dozvoljeno da otkriju ime onih koje su nominirali.

Uručenje u decembru

Poznato je, za sada, da su francuski, kanadski i norveški poslanici, i to svako za sebe, nominirali Malalu.

Beljatskog i Aleksejevu su nominirala dvojica norveških poslanika.

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade je istakao da nominacije ne bi trebale biti tumačene kao bilo kakva vrsta njihovog odobravanja.

U prošlosti se događalo da su čak i Adolf Hitler, Jozef Staljin i Benito Musolini bili nominirani za tu nagradu.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir bit će saopćen početkom oktobra, a uručivanje nagrade bit će na zvaničnoj ceremoniji u Oslu 10. decembra.

Nobelova nagrada dodjeljuje se od 1901, svake godine, na dan smrti švedskog pronalazača i fabrikanta Alfreda Nobela.

Izvor: Agencije