Malala: Obrazovanje za svu djecu svijeta

Mlada Pakistanka Malala Yousafzai, koju su talibani teško ranili prije devet mjeseci jer se javno zalagala za prava djevojčica, u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, pozvala je svjetske lidere da svoj djeci svijeta omoguće obrazovanje i zaštite ih od nasilja.

“Dan Malale nije samo moj dan. To je dan svakog muškarca, žene, dječaka i djevojčice koji su digli glas za svoja prava”, rekla je Malala.

“Talibani su me upucali u glavu, mene i moje prijatelje… Mislili su da će nas taj metak zauvijek utišati, ali iz te tišine čule su se hiljade glasova.”

“Danas pozivamo svjetske vođe da promijenu svoje strateške politike, da se fokusiraju na mir i blagostanje. Mirovni sporazumi moraju štititi prava djece i žena. Pozivamo sve vlade da osiguraju slobodno obavezno obrazovanje širom svijeta za svako dijete.”

“Niko nas ne može zaustaviti”, rekla je Malala.

Tokom govora u sklopu kampanje za obrazovanje žena, Malala je pozvala svjetske lidere da odbace predrasude zasnovane na vjeri, sekti, boji kože i religiji, te da osiguraju mogućnost napretka ženama.

Favorit za Nobelovu nagradu

Malala je održala govor na svoj 16. rođendan, što je njen i prvi javni nastup od kada se oporavila od ranjavanja u napadu na njen školski autobus u pakistanskoj dolini Swat.

Ljekari su joj morali ugraditi titanijumsku pločicu u lobanju, a sluh joj je teško oštećen.

Malalin govor dočekan je ovacijama zvaničnika UN-a i gostiju, među kojima je bilo i 500 studenata iz 85 država.

Malala je stekla svjetsku slavu i favorit je za najmlađu dobitnicu Nobelove nagrade za mir.

Magazin Time već ju je imenovao jednom od najutjecajnijih osoba u 2013. godini, a navodno je sklopila ugovor vrijedan tri miliona dolara za izdavanje knjige o svom životu.

Malalu su metkom iz vatrenog oružja 9. oktobra u Mingori, na sjeverozapadu Pakistana, ranili naoružani napadači koji su zaustavili školski autobus kojim se ona vozila.

Šest dana kasnije, s prostrijelnim ranama na ramenu i na glavi, prevezena je u bolnicu u Birminghamu, specijaliziranu za liječenje britanskih vojnika u Afganistanu.

Zvaničnici UN-a proglasili su 10. novembar ‘Malalinim danom’, mjesec dana pošto su talibani pucali u 15-godišnju Malalu Yousafzai i još dvije djevojčice.

Kampanja za obrazovanje

Ona je u danima nakon pucnjave postala poznata širom svijeta, a svjetski lideri obećali su da će podržati njenu kampanju za obrazovanje djevojčica.

Više od tri miliona siromašne djece u Pakistanu dobijat će stipendije za školovanje, saopćile su vlasti na ‘Malalin dan’, ustanovljen u znak podrške pakistanskoj djevojčici.

Pakistanska Vlada je saopćila da će siromašne porodice za svako dijete koje ide u osnovnu školu dobijati dva dolara mjesečno.

Program će finansirati Svjetska banka i Velika Britanija, a dodjeljivat će se preko programa podrške pakistanske Vlade.

Izvori: Al Jazeera i agencije