Malala Yousafzai zarađuje milione dolara

Osamnaestogodišnja Malala Yousafzai najmlađa je osoba koja je osvojila Nobelovu nagradu (Reuters)

Malala Yousafzai, pakistanska tinejdžerska prosvjetna aktivistica koja je preživjela napad talibana, sa svojom obitelji je postala milijunašica u manje od četiri godine, zbog velike prodaje knjige o njezinom životu te govorničkih nastupa diljem svijeta.

Osamnaestogodišnja Malala Yousafzai, najmlađa osoba koja je osvojila Nobelovu nagradu, postala je slavna nakon što je iz zamalo fatalnog pokušaja napada na školski autobus u Pakistanu u 2012. godine izašla prkosna, nastavljajući se boriti za prava djevojaka.

Yousafzai se liječila u Velikoj Britaniji, gdje sada živi, a u svijetu danas postoji velika potražnja za njezinim govorima, koje naplaćuje 152.000 dolara.

Usporedbe radi, južnoafrički borac protiv apartheida Desmond Tutu po govoru traži 85.000 dolara, prenosi Hina američki Institute for Policy Studies.

Donirano više od milion dolara

Njezini memoari Ja sam Malala, objavljeni 2013. godine, prodani su u 287.000 primjeraka u Velikoj Britaniji, čime je zaradila 2,2 milijuna funta, te u oko 1,8 milijuna primjeraka diljem svijeta, objavio je glasnogovornik istraživačkog centra Nielsen Book Research.

Yousafzai je osnovala Malala Fond, koji podržava projekte obrazovanja djevojaka u zemljama u razvoju, a 2013. godine je tvrtku otvorila i njezina obitelj pod nazivom Salarzai Ltd., kako bi zaštitila prava na Malalinu životnu priču.

Ta tvrtka sa sjedištem u Londonu u kolovozu 2015. godine vrijedila je 1,87 milijuna funti, što je rast od 65 posto u odnosu na prošlu godinu.

“Od objavljivanje Malaline knjige, ona je sa svojom obitelji donirala više od milijun dolara humanitarnim udrugama, većinom za projekte vezane za obrazovanje diljem svijeta, uključujući i Pakistan”, ustvrdila je Malalina obitelj u priopćenju za Thomson Reuters Foundation.

Izvor: Agencije