Malarija se vratila u Grčku

Malarija je jedna od najsmrtonosnijih bolesti, karakteristična za zemlje u razvoju. Ali, nakon 40 godina pojavila se u Grčkoj.

Dopisnik Al Jazeere Simon McGregor Wood istražio je uzroke ponovnog pojavljivanja zaraze.

U bogatom poljoprivrednom regionu Lakoniji, na jugu Grčke, malarija se vratila 2011. godine, čak 40 godina nakon posljednjeg zabilježenog slučaja.

Samo u Lakoniji prijavljeno je 28 slučajeva među lokalnim stanovništvom, a više ih je zabilježeno i u drugim dijelovima zemlje.
Među uzrocima su rast temperature zbog globalnog zatopljenja i ekonomska kriza.

“Kad se javnom zdravstvenom sistemu uskrate resursi, to znači da ne može reagirati, što izaziva velike poteškoće”, kazao je Apostolos Veizis iz organizacije Ljekari bez granica.

“Naravno, za širenje malarije potrebni su komarci, a zadatak lokalnih vlasti je da kontroliraju njihovu populaciju zaprašivanjem vodenih površina. Ali, zbog finansijske krize smanjen je lokalni budžet, samim tim i broj zaprašivanja. Rezultat je nagli rast populacije komaraca”, izvještava McGregor Wood iz Lakonije.

I imigranti su uzrok

U voćnjacima bi mogao biti još jedan uzrok pojave malarije: slabo plaćeni ilegalni imigranti iz Pakistana. Neki od njih nosioci su ove bolesti i ako ih ujede komarac malarija se lako može proširiti.

Kako su novinari otkrili, imigranti žive u jezivim uslovima, često po petero u sobi. Neki od njih su smješteni u gradu Skali.

Ovakva mjesta se često nalaze u blizini polja i komaraca, što je savršeno za širenje bolesti među samim imigrantima, ali i među lokalnim stanovništvom.

Svaku večer radnici Državnog centra za kontrolu bolesti posjećuju radnike kako bi ih testirali. Program donosi rezultate – ove godine je bilo manje slučajeva malarije.

“Sada imamo odličan odnos s njima. Vjeruju nam, jer su sigurni da im želimo pomoći”, kaže Valentinos Silvestros iz Centra.

Bolest je ovdje izazvala snažne rasne tenzije, iako je lokalno bogatstvo stečeno pomoću jeftine strane radne snage.

Ali, ekonomska kriza, ilegalni imigranti, uspon desničarskih političara i povratak smrtonosne bolesti jednostavno su pogubna kombinacija, javio je McGregor Wood.

Izvor: Al Jazeera