Male šake i velike rakete: Trumpova opasna adolescencija

Pitanje je kako će Trump reagirati na provokacije Kim Jong-una (Reuters)

Kada ljudi, prije svih žene, kažu “Muškarci su dječaci sa skupljim igračkama”, obično misle na automobile, brodove ili palice za golf. Ne na univerzitete, fondacije ili izbore ljepote, a sigurno ne misle na dronove, krstareće rakete i interkontinentalne balističke rakete.

Ali sada imamo muškarca koji je više puta pokazao da ima “temperament, govorne sposobnosti i emocionalnu dob” tinejdžera koji ima najmoćniju poziciju u zemlji i koji ima direktni pristup šiframa za nuklearno oružje.

Šta će Amerika uraditi u vezi s time? Šta ćemo mi ostali uraditi, prije svih oni koji su iskusili američku silu (treba uzeti u obzir da su u samo jednoj godini, 2016, Sjedinjene Američke Države bacile više od 26.000 bombi na uglavnom muslimanske zemlje)?

Najprije treba biti svjestan ozbiljnosti situacije. Prije svega, zašto i kako je Donald najopasniji adolescent.

Nekoliko referenci o Trumpovoj nezrelosti na koje sam naišao djeluju kao da nisu ništa više od puke zanimljivosti ili, u najgorem slučaju, znaci frustracije i ogorčenja. Oni ne odražavaju stvarnu prijetnju i implikacije koje predstavlja Trumpov uznemireni um sada kada je izabrani predsjednik.

Srednjoškolski nasilnik

Primijećeno je da se 70-godišnji muškarac od svojih 191 cm visine ponaša kao 17-godišnji srednjoškolski nasilnik. To je ponašanje koje svaki dječak i djevojčica koji su išli u školu shvataju.

Što je još više zabrinjavajuće, Donald iskazuje svaki simptom tinejdžerstva.

Počevši od najtipičnijeg ponašanja: ostaje budan do kasno u noć, gleda videa, te koristi različite oblike uređaja za komuniciranje kako bi poslao strašne, apsurdne i komično jadne poruke. Mislim, stvarno, ko to radi sa 70 godina? Ko osim adolescenta u četiri sata ujutro osorno reagira na bezvrijedne glasine i insinuacije?

Prema mišljenju specijalista, jedna od karakteristika tinejdžera jest da su izuzetno osjetljivi: isprovociraju ih i najmanje stvari. S tim na umu, čini se da svaka nasumična satira, kritika ili upit raspali Trumpa kao bure baruta.

A s Trumpom je uvijek neka drama, što je sušta suprotnost od Obame, koji nikad nije dramio. On je prijetio da će osporiti izbore ako ne pobijedi, a sada kad je pobijedio, ocijenio je da je svaka istraga o ruskom hakiranju “lov na vještice”.

Ovo je u skladu s jednom od dodatnih tinejdžerskih kontradikcija koje opisuju Donaldovo ponašanje dok kao klatno oscilira između traženja pažnje i potpune nesigurnosti: između “ja, ja, ja” i “svi me oni mrze”.

Sve ovo ne bi bilo tako strašno ako se “počne ponašati kao odrastao muškarac” kada preuzme vlast. Ali Donald također boluje od onog što stručnjaci nazivaju “simptomom opozicijskog prkosnog poremećaja”.

Ponašanje tinejdžera

Trump iskazuje sva četiri simptoma uznemirenog tinejdžera: razdražljivost, sklonost prepiranju, prkos i osvetoljubivost.

Kada je predsjednik Obama insistirao da Trump nema temperament da bude predsjednik, on je aludirao na činjenicu da ga najgluplje stvari razbjesne i da ne razmisli prije nego što uzvrati bez gotovo imalo promišljanja o mogućim posljedicama.

Zaista, kako iko može vjerovati nekome s takvim karakterom, nekome ko izgubi živce u trenu? A posebno da mu se povjere šifre za nuklearno oružje?

Trump se raspravlja i raspravlja o najglupljim, najnevažnijim stvarima kao što je njegov izgled. Dvostruki, trostruki ili četverostruki podvaljak? A on nikad ne priznaje pogreške. Umjesto toga on više voli kriviti druge za svoje pogreške.

Kao derište, on insistira da bude pobjednik i prvi. I kad to nije, onda je uvijek nečija tuđa greška.

Ali čak i onda kad na svaki mogući način pobijedi, Trump si ne može pomoći da ne nervira druge svojim odbrambenim stavom. Njegova novogodišnja poruka na Twitteru čisti je dokaz toga, kada je poželio sreću svima “uključujući mojim brojnim neprijateljima i onima koji su se borili protiv mene, a tako su užasno izgubili da jednostavno ne znaju šta da rade”. Mislim, stvarno!

Osvetoljubivi Trump

A iznad svega, on je osvetoljubiv. Nikad ne popušta. Nakon što ga je novinarka Fox Newsa Megyn Kelly ispitivala tokom ranije predsjedničke debate o njegovom uvredljivom ponašanju prema ženama, on ju je proganjao mjesecima. Nazivao ju je svakakvim imenima i u javnosti je bio užasno uvredljiv, a to je išlo dotle da je ta mreža morala poduzeti mjere da je zaštite zbog potencijalnih prijetnji po život, koje su iskazivale Trumpove pristalice.

Može li se Trump promijeniti sada kad je postao predsjednik? Začuđujuće, veliki broj ljudi u Washingtonu smatra da bi ga pozicija predsjednika mogla promijeniti. Ili se bar tome nadaju.

Ali, je li to realno očekivati, s obzirom na to da mu je 70 godina? Ili se samo radi o nadanju? Osim toga, zar on nije bio sve gori sa svakom pobjedom otkad su počeli stranački predizbori?

Čini se da on osjeća da ga opravdava, čak i osnažuje svaki vlastiti uspjeh, baš kao i svaki nasilni tinejdžer, koji svaki znak odobravanja smatra dozvolom da bude još nasilniji i drskiji.

Ovakvo ponašanje trebalo bi zabrinuti svakoga u Americi, ali i izvan nje.

Šta ako se neki drugi lider adolescent s malim šakama i velikim raketama razmaše njima kako bi testirao, iritirao ili čak ucijenio SAD? Kako će Trump reagirati? Šta će se desiti s Korejama i sigurnošću u Južnokineskom moru?

Kimove rakete

Znate šta? To više nije hipotetička situacija.

Prošle sedmice Kim Jong-un hvalio se da je njegova zemlja sve bliža testiranju interkontinentalnih balističkih raketa. Trump je na Twitteru reagirao porukom: “To se neće desiti!”, ali nije dao dodatno objašnjenje.

Ali šta može spriječiti Kim Jong-una da testira takve rakete, koje mogu dosegnuti do američkih obala, ako test bude uspješan? Šta ako to uradi nedugo nakon inauguracije kao način da testira novu crvenu liniju novog predsjednika? Mislim, nije da nije i ranije testirao rakete!

Trump će imati samo dvije realne opcije: diplomatija ili vojna akcija.

Da bi diplomatija ili sankcije djelovali, potreban mu je Peking. Ali Trump potiče protiv Kine kao da sutra ne postoji. A Peking je više nego spreman vidjeti ga bez opcija ili čak i poniženog.

Što se tiče vojne akcije, ona bi sigurno imala razarajuće posljedice na susjede Sjeverne Koreje, Južnu Koreju i Japan, koje je, usput rečeno, Trump neodgovorno ohrabrio tokom predsjedničke kampanje da nabave nuklearno oružje.

Šta bi se drugo moglo učiniti da se donese brzo rješenje za takvu pat-poziciju? Šta bi cijelom svijetu moglo dokazati da Trump nije glupan nego ozbiljan igrač?

Oh, ne! Ne to.

Sjedinjene Američke Države moraju se pobrinuti da predsjednik Trump ne ostaje budan do kasno u noć gledajući videa i da se ne igra “loptom” nakon 20. januara. Nuklearnom loptom.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera