Malezija i Indonezija će primati migrante

Malezija i Indonezija objavile su u srijedu da će prestati odbijati brodove s migrantima te da će im pružiti privremeno utočište.

Međunarodna zajednica ranije je osudila te dvije države zbog odbijanja migrantskih brodova. 

“Neće biti odbijanja brodova”, izjavio je malezijski ministar vanjskih poslova Anifah Aman na zajedničkoj konferenciji za novinare s indonezijskim kolegom Retnom Marsudijem nakon razgovora o migrantima.

U zajedničkom saopćenju, dvojica ministara predložila su da privremeno i pod određenim uvjetima prime migrante iz Mijanmara i Bangladeša koji bježe od bijede i progona.

Premještaj ili povratak

“Indonezija i Malezija pristale su pružiti humanitarnu pomoć ilegalnim migrantima na moru, njih 7.000”, izjavili su oni.

“Slažemo se o tome da im privremeno utočište nudimo pod uvjetom da se međunarodna zajednica pobrine tokom godine za njihov premještaj ili povratak u domovinu”.

Indonezijski ribari su spasili su prethodno blizu 400 migranata iz Bangladeša i pripadnika grupe Rohinje, i doveli ih u sjeverozapadnu pokrajinu Aceh nakon što su migrante nekoliko puta odbili tajlandski i malezijski zvaničnici.

Khairul Nova iz državne spasilačke službe rekao je da su među spašenima žene i djeca.

Dodao je da su spašeni odvedeni u selo Simpang Tiga u Acehu.

“Migranti sa broda koji je plutao ispred tajlandske obale, nakon što su ga putnici i njegov kapetan napustili, navodno su također spašeni“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Step Vaessen.

S tom najnovijom grupom broj ljudi koji su uspjeli pristati u Indoneziju nakon višesedmičnog plutanja u Andamanskom moru, gotovo bez hrane i pića, popeo se na gotovo 1.400.

Međunarodni pozivi

Hiljade migranata su još na moru, a regionalne vlade gotovo im i ne pokušavaju pomoći uprkos međunarodnim pozivima.

Između 100 i 200 migranata porijeklom iz Bangladeša i Rohinja iz Mijanmara nedavno je poginulo u žestokim sukobima sjekirama, noževima i metalnim šipkama zbog zaliha vode i hrane na brodu, koji je potonuo u blizini Indonezije, izjavili su preživjeli.

Preživjeli svjedoci, čija su tijela prekrivena modricama i posjekotinama, opisali su krvav sukob dvije grupe, do kojeg je došlo nakon što je posada prošle sedmice napustila prenatrpan brod i ostavila očajne migrante.

Mnogi od njih pretučeni su nasmrt na brodu, dok su drugi skočili u more kako bi izbjegli pokolj, a potom su preživjele spasili lokalni ribari i dovezli ih do obale.

Izvor: Al Jazeera i agencije