Malezija: Izbjeglice bez pristupa školama

Prije nego je rat buknuo i odnio brojne živote njegovih prijatelja Abdul Ghani je bio univerzitetski profesor (Al Jazeera)

Jedna od najbogatijih zemalja Azije – Malezija, godišnje prima hiljade izbjeglica.

Mnogi od njih bježe od rata u Siriji, ali kako iz Kuala Lumpura javlja Al Jazeerin reporter, početi novi život u stranoj zemlji, nije jednostavno.

Soba u stanu koji dijeli s drugima danas je dom Abdulu Ghaniju. Izbjegao je iz Damaska prije godinu dana.

Sudnji dan

Prije nego je rat buknuo i odnio brojne živote njegovih prijatelja, Ghani je bio univerzitetski profesor. Predavao je engleski jezik i književnost.

“Dan prije nego sam napustio Damask ličio je na Sudnji dan. Vidio sam ljude, njihova lica – smrt“, kazao je Abdul Ghani, izbjeglica iz Sirije.

Danas ima brojne zdravstvene probleme. Kada se osjeća dobro, vrijeme provodi u učionici.

U školi gdje radi i učenici i nastavnici su izbjeglice. Punoljetni volonteri podučavaju 130 učenika od šest do 17 godina.

Mnogo je djece koja bi voljela pohađati nastavu, ali prostora nema za sve i liste čekanja su duge.

Iako je Malezija potpisnica UN-ove Konvencije o zaštiti djeteta, izbjeglicama se ne dopušta slobodan pristup javnim školama. To je samo jedno od pitanja koje muči ove ljude.

“Malezija odbija odgovornost za ove ljude. Prebacuju je na UNHCR i kažu da su oni zaduženi za davanje statusa izbjeglicama. Kada se taj proces završi, onda država osigurava određenu podršku izbjeglicama. Ali prošlo je više od dvije godine kako u Maleziji niko novi nije dobio status izbjeglice”, istakla je Lia Syed iz Malezijskog instituta za istraživanje.

Povratak kući

Al Jazeera je od malezijskih vlasti i UNHCR-a zatražila komentar o statusu sirijskih izbjeglica. Odbili su naš zahtjev za intervju.

“U Maleziji je 150 000 legalno registriranih izbjeglica. Devedeset posto iz Mijanmara i manje od jedan posto iz Sirije. Registrirani ili ne, izbjeglice ovdje nemaju pravo zaposlenja, teško pronalaze stanove u zakup i ovisni su o humanitarnoj pomoći u hrani i odjeći”, izvijestio je Al Jazeerin reporter, Sohail Rahman.

Abdul Ghani ipak nikada nije razmišljao o povratku kući.

“Šta očekujete? Naravno da mi veoma teško pada kako su se stvari odvile u toj zemlji …i Damasku”, zaključio je Ghani.

Izvor: Al Jazeera