Malezija negira učešće u koaliciji u Jemenu

Malezija demantirala učešće u koaliciji (Reuters)

Malezija je demantovala da učestvuje u koaliciji koju čini 11 zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom, koje se bore sa protiv grupe Husi u Jemenu, prenosi agencija Anadolija. 

Neimenovani zvaničnik malezijskog Ministarstva odbrane izjavio je kako je Malezija u Jemenu rasporedila vojne snage isključivo zbog evakuacije svojih državljana u ratom zahvaćenoj zemlji.

“Ono što navode saudijske novine nije istina. Naše vojne trupe su u Jemenu zbog pružanja humanitarne pomoći, te evakuacije stanovništva, prvenstveno malezijskih studenata koji borave u Jemenu”, kazao je izvor.

Državna saudijska novinska agencija je u nedjelju 10. maja objavila kako su malezijske vojne trupe stigle u Jemen kako bi se pridružile koaliciji koja se na jemenskom tlu bobri protiv snaga pokreta Husi.

Prema nedjeljnom izvještaju, Malezija je tako postala 12. članica koalicije zemalja, što je uslijedilo sedmicu dana nakon što je Senegal najavio priključenje koaliciji sa 2.000 vojnih trupa.

Jemen je zahvaćen nemirima od septembra prošle godine, kada su pripadnici pokreta Husi zauzeli glavni grad zemlje Sanu, odakle su svoju vlast proširili i na druge dijelove zemlje.

Izvor: Agencije