Malezija traži DNK uzorak porodice Kim Jong-nama

Kim Jong-nam (desno), stariji polubrat sjevernokorejskog čelnika (lijevo) ubijen je u Maleziji u utorak (AP)

Malezija će predati tijelo Kima Jong-nama, polubrata sjevernokorejskog vođe Kima Jong-una tek kada porodica dostavi uzorke DNK za analizu koja će potvrditi srodnost, rekla je policija.

“Želimo završnu identifikaciju potvrditi testom DNK”, rekao je policijski zapovjednik države Selangor.

Mediji su u četvrtak prenijeli da je Sjeverna Koreja zatražila tijelo 45-godišnjeg muškarca koji je umro na putu do bolnice iz aerodroma u Kuala Lumpuru gdje mu je pozlilo, prenosi Hina.

“Zadržat ćemo tijelo sve dok ne dobijemo uzorke”, rekao je zapovjednik Datuk Abdul Samah Mat.

Kim Jong-nam, stariji polubrat sjevernokorejskog čelnika, koji je znatan dio vremena provodio izvan svoje zemlje i javno govorio protiv režima svoje porodice, ubijen je u Maleziji u utorak, a sumnja se da je otrovan ubodom igle ili nekom tekućinom kojom mu je poprskano lice.

Osumnjičene za ubistvo

Dosad su nadzornim kamerama na aerodromu identificirane dvije žene osumnjičene za ubistvo, te partner jedne od njih.

Malezijska policija ima sedam dana za ispitivanje osumnjičenih koliko traje pritvor. 

Indonezijski potpredsjednik u petak je objavio da je žena privedena kao osumnjičena za smrt polubrata vođe komunističke Sjeverne Koreje mislila da sudjeluje u televizijskoj emisiji nešto poput skrivene kamere, prenijeli su mediji.

Citirali su i riječi njene majke koja je rekla da je porodica “šokirana”.  Indonezijka identificirana kao Siti Aisyah radila je na indonezijskom otoku Batamu blizu Singapura u trgovini odjećom i svakog mjeseci slala je novac svojoj porodici.

“U Maleziju je putovala kao turista”, rekla je njena majka, piše indonezijski portalu Detik.com.

Izvor: Agencije