Malezija: Vojska osigurava samit zbog prijetnji terorista

Najmanje 2.000 vojnika raspoređeno na strateškim mjestima u Kuala Lumpuru, a još 2.500 je u pripravnosti (EPA)

Malezija je rasporedila vojsku u Kuala Lumpuru nakon nepotvrđenih “terorističkih prijetnji” uoči dolaska predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame na regionalni summit Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Najmanje 2.000 vojnika je raspoređeno na strateškim mjestima u Kuala Lumpuru, a još 2.500 je u pripravnosti, objavio je zapovjednik Oružanih snaga Zulkifeli Mohd. Zin.

“Imamo dojave o terorističkim prijetnjama u Maleziji“, rekao je šef Policije Khalid Abu Bakar. “U ovom trenutku želim naglasiti kako one tek trebaju biti potvrđene”, dodao je.

Policija: Prijete bombaši samoubice

“Malezija je postrožila mjere sigurnosti nakon napada u Francuskoj, Egiptu i Libanonu”, rekao je Abu Bakar.

Potvrdio je postojanje internog policijskog dokumenta u kojem se navodi da u Kuala Lumpuru postoji najmanje deset potencijalnih bombaša samoubojica te još osam njih u drugim dijelovima države.

U policijskom dokumentu, u koji su lokalni mediji imali uvid, navodi se podatak da je prošle nedjelje održan sastanak naoružanih skupina Nacionalnog oslobodilačkog fronta Moro i Abu Sayyafa te pripadnika skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Dogovoreno je da će borci Abu Sayyafa i ISIL-a biti poslani u Kuala Lumpur i Sabah, državu na istoku Malezije, navodi se u policijskom dokumentu.

Američka zabrinutost

Američki predsjednik će se pridružiti liderima deset zemalja članica ASEAN-a na summitu ovoga vikenda.

Čelnici sedam drugih zemalja – Australije, Kine, Indije, Japana, Novog Zelanda, Rusije i Južne Koreje – također će prisustvovati summitu koji počinje u subotu.

Većina lidera, uključujući Obamu, dolazi nakon što su prisustvovali sastanku zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) u Manili.

Američki predsjednik će se, također, sastati s malezijskim premijerom Najibom Razakom u petak te će, kako je rekao američki sigurnosni dužnosnik Ben Rhodes, izravno izraziti povećanu zabrinutost zbog statusa malezijske oporbe.

Kritičari optužuju Razaka zbog pritisaka na disidente i slobodu govora nakon općih izbora 2013. godine. 

Izvor: Al Jazeera i agencije