Malezijske organizacije protiv blokade Katara

Predstavnici 34 organizacije kažu da su mjere protiv Katara nepravedne (Al Jazeera)

Piše: Samer Allawi

Nevladine organizacije u Maleziji saopćile su da se protive mjerama koje su preduzele arapske i muslimanske zemlje protiv Katara, te su pozvale malezijsku vladu da ne dozvoli da bude uvučena u zavjeru protiv Katara, kako su to nazvali, aludirajući na prekid diplomatskih odnosa te kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu države koja ima prijateljske odnose s Malezijom.

Nakon kampanje obilježavanja pedeset godina od okupacije Jerusalema, predstavnici 34 organizacije civilnog društva opisali su mjere Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta protiv Katara kao nepravedne, pogotovo što su takvi postupci opravdani time da je Katar pružio utočište palestinskom pokretu otpora Hamas.  

Profesor Hafidzi Mohd Noor, predsjednik organizacije MyCare, rekao je za Al Jazeeru: ”Moramo izvršiti pritisak na međunarodnu zajednicu i podstaći malezijsku vladu da podrži Katar, štaviše, da odbaci ove nepravedne procedure.”

Ahmad Fahmi, predsjednik organizacije Global Peace Mission (GPM), izrazio je zabrinutost da bi Malezija i druge muslimanske države mogle popustiti pod pritiskom Saudijske Arabije, uzevši u obzir da je Malezija učestvovala na konferenciji u Rijadu. Fahmi je dodao: ”Pozivamo malezijsku Vladu da podrži pozive na dijalog i da predloži da bude domaćin zainteresiranim državama kako bi se problem riješio.”

Izrael i terorizam

Mohd Nazari, dekan Fakulteta za menadžment i finansije na Univerzitetu Malaya, kaže da su muslimani širom svijeta šokirani zbog prekida odnosa sa Katarom, te da će oni koji su donijeli ove pogrešne odluke biti iznenađeni kada naiđu na protivljenje muslimana.

Nazari kaže da narod Malezije podržava Katar i Hamas, te je izrazio uvjerenje da malezijska vlada neće podleći pritiscima koji se vrše na nju da prekine odnose s Katarom.    

Nazari kaže da su Sjedinjene Američke Države i Izrael utjecale na to da ove države donesu ovakve odluke. Ističe da je Izrael jedina strana koja ima koristi od blokade Katara, što potvrđuje i značaj koji izraelski ministar vanjskih poslova pridaje prekidu diplomatskih odnosa sa ovom državom.

Učesnici sastanka nevladinih organizacija osudili su povezivanje terorizma sa pokretom otpora izraelskoj okupaciji arapskih teritorija.

Nazari je na konferenciji za novinare, povodom godišnjice okupacije Jerusalema, Zapadne obale i Gaze rekao: “Svi mi Malezijci podržavamo Hamas, te smatramo da su oni jedini koji se bore za palestinsko pitanje. Svaki pokušaj napada na njih samo će se obiti o glavu onima koji to budu činili”.

Profesor Hafidzi je osudio klasificiranje Hamasa terorističkom organizacijom. Kaže da su pripadnici ovog pokreta borci za slobodu, a da je Izrael taj koji ga je uz podršku SAD-a označio terorističkim. “Ustvari, Izrael je teroristička država koja okupira tuđe teritorije i progoni narod”, dodao je.  

Zvanični stav

Malezijske nevladine organizacije zatražile su od Ujedinjenih nacija da provedu svoje rezolucije, naročito one koje se tiču ljudskih prava, poput zaustavljanja progona i povratka palestinskih izbjeglica. U svom saopćenju su skrenule pažnju na rezolucije UN-a u kojima stoji da su palestinska prava neotuđiva i ne zastarijevaju.

Po svemu sudeći, malezijska vlada preferira da sačeka s donošenjem bilo kakve odluke po pitanju podrške ili odbacivanja mjera koje su pokrenute protiv Katara.  Malezijska državna novinska agencija Bernama prenosi riječi premijera Najiba Abdul Razaka da Malezija prati razvoj situacije u Zaljevu i da su zemlje Zaljeva važne za Maleziju, dodavši da će vlada pažljivo sagledati situaciju prije nego donese bilo kakvu odluku.     

Međutim, zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ahmed Zahid Hamidi je rekao da njegova zemlja nastavlja sa održavanjem diplomatskih odnosa sa Katarom te da će nastojati očuvati prijateljske odnose i sa svim državama u regionu.

Hamidi je odbio potčinjavanje svoje države saudijskom pritisku, rekavši kako je to regionalni problem. Izrazio je nadu da će države kojih se to tiče brzo pronaći rješenje za krizu. 

Izvor: Al Jazeera