Malezijske trupe u koaliciji protiv Husa

U nedjelju je bombardirana rezidencija bivšeg jemenskog predsjednika Alija Abdullaha Saleha u Sani (EPA)

Jemenski vojnici, saveznici pobunjenih Husija, u nedjelju su prihvatili humanitarno primirje što ga predlaže Saudijska Arabija koja na čelu arapske koalicije vodi zračnu kampanju u Jemenu kako bi pomogla predsjedniku u egzilu.

“Objavljujemo da prihvaćamo humanitarno primirje”, rekao je pukovnik Sharaf Luqman, glasnogovornik vojnika dezertera lojalnih bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu koji su pomogli pobunjenicima da zauzmu dobar dio zemlje.

S druge strane, pokret Husi izrazio je spremnost da sjedne za pregovarački stol i započne pregovore uz posredstvo Ujedinjenih naroda.

Uspostavljanje mira

“Spremni smo započeti dijalog uz posredstvo UN-a. Zahtijevamo hitno ukidanje nepravednog embarga. Spremni smo podržati svaki pozitivan korak koji bi umanjio patnje jemenskog naroda”, navodi se u saopćenju pokreta Husi koje je objavila televizija El-Mesira.

Ta grupa neće nikada prihvatiti da pregovori budu održani u Rijadu ili u nekoj od zemalja koje izvode zračne napade na položaje jemenskih pobunjenika, saznaje Al Jazeera iz pobunjeničkih izvora.

Glasnogovornik koalicionih snaga predvođenih Saudijskom Arabijom Ahmed al-Asiri je ranije saopćio da Husi nisu prihvatili pozive na uspostavljenje primirja, navodi agencija Anadolija.

Danas su se također malezijske trupe pridružile koaliciji u borbi protiv Husa.

Malezijske trupe stigle su danas u Saudijsku Arabiju kako bi se pridružile koaliciji u borbi protiv šiitske grupe Husi u Jemenu, javila je državna novinska agencija Saudijske Arabije.

Malezija je dvanaesta zemlja koja se pridružila koaliciji, a prošle sedmice pridruživanje je najavio Senegal sa 2.000 svojih vojnika. 

Inicijativa za početak pregovora

Uporedo s tim, američki državni sekretar John Kerry i šef saudijske diplomatije Adil al Jubair su jučer saopćili da će od 12. maja u Jemenu na snagu stupiti petodnevno primirje i biti pokrenuta inicijativa za početak pregovora o prevazilaženju tamošnje krize.

Vojni avioni arapske koalicije u nedjelju su rano ujutro bombardirali rezidenciju bivšeg jemenskog predsjednika Alija Abdullaha Saleha u Sani, rekli su očevidci.

Saleh nije bio u prijestolnici u vrijeme napada koji se dogodio nakon cjelonoćnog snažnog bombardiranja pobunjeničkih položaja.

Sumnja se da je bivši predsjednik koji je u februaru 2012, nakon tridesetogodišnje vladavine, otišao s vlasti tokom vala protesta, “arapskog proljeća”, na strani pobunjenih Husija.

Husi su u januaru zauzeli prijestolnicu Sanu a zatim počeli napredovati prema jugu. U Aden su ušli 26. marta, kada je počela zračna operacija Saudijske Arabije, kamo se u februaru sklonio predsjednik Abd-Rabbu Mansour Hadi.

U jemenskom sukobu koji traje više od mjesec dana poginulo je više od 1000 ljudi, među kojima je polovina civila, a 4.352 je ranjeno između 19. marta i 20. aprila, po podatcima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Izvor: Al Jazeera i agencije