Mali: Kanada i Danska šalju vojne avione

Kanada i Danska su se pridružile podršci francuske kampanje protiv pobunjenika u Maliju, ističući da će u tu zemlju poslati po jedan vojni transportni avion, kao pomoć francuskim vojnicima.

Istaknuti kanadski zvaničnik izjavio je za Reuters da će teretni avion C-17 pružati logističku podršku francuskim snagama u Maliju tokom nedjelju dana, ne iznoseći više detalja.

Pored toga, Danska je najavila da će podržati francusku vojnu ofanzivu tako što će u Mali poslati vojni transportni avion “Hercules”, koji će prevoziti francuske vojnike i opremu.

Danski ministar vanjskih poslova Villy Sovndal rekao je novinarima nakon vanrednog sastanka vanjskopolitičkog odbora danskog parlamenta da ova zemlja neće slati svoje vojnike, javila je agencija France Press.

Danski avion će, kako je najavljeno, vjerovatno biti poslan u Mali u utorak, pošto parlament odobrio odluku odbora.

Sličnu pomoć ranije je najavila i Britanija, koja će u Mali poslati dva aviona C-17 koji će prevoziti francusku medicinsku opremu, tenkove i druga sredstva.

Logističku podršku francuskoj intervenciji u Maliju ranije je ponudila i Njemačka, a napore Francuske da zaustavi napredovanje ekstremista u ovoj afričkoj zemlji, bivšoj francuskoj koloniji, podržao je i NATO, što su ranije učinili i EU i SAD.

Francuska ističe da je njena intervencija, započeta prije tri dana, legitimna i da je ograničena na pomoć vojsci Malija da porazi militante, koji od marta prošle godine kontrolišu sjever ove zemlje.

Ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius saopćio je u nedjelju da Sjedinjene Američke Države logistički pomažu međunarodnu vojnu intervenciju koja ima za cilj da suzbije oružane pobunjenike na sjeveru Malija, prenosi Tanjug.

Fabius je kazao za radio RTL da Amerikanci daju pomoć u oblasti komunikacija i transporta.

Američki zvaničnici su u nedjelju kazali kako su ponudili Maliju da u tu zemlju pošalju bespilotne letjelice.

Na sjeveru Malija se već četiri dana vode borbe koje predvode francuske snage, s ciljem da se ta oblast očisti od pobunjenika povezanih sa Al-Kaidom.

U tim borbama se izvode napadi iz aviona i helikoptera i to u najmanje četiri grada.

Napad na kamp

U nedjelju je francusko zrakoplovstvo napalo kamp koji koriste pobunjenici i skladište oružja grupe Ansar Dine, saopćili su zvaničnici i lokalni stanovnici.

Svjedoci su kazali da su francuski borbeni avioni pogodili kamp pobunjenika u mjestu Lere, sjeverno od Konna, te ga potpuno uništili.

Reporter Al Jazeere Mohammed Adow, koji se javio iz Bamaka, kazao je kako malijske vlasti tvrde da su zaustavile napredak pobunjenika, ali i da je bilo civilnih žrtava.

Tokom prvog dana borbe protiv pobunjenika najmanje 11 civila izgubilo je živote, uključujući troje djece.

“Gradonačelnik Konna je kazao da su troje mrtvih djeca koja su uskočila u rijeku dok su bježala tokom bombardiranja tog područja”, javio je Adow.

Izvor: Al Jazeera i agencije