Oglasi

Mali: Na meti aviona centar pobunjenika

Zračni napadi 30 francuskih bombardera izvršeni su u oblasti Tesalit, sjeverno od Kidala, posljednjeg uporišta pobunjenika.

Francuski bombarderi napali su centre za obuku i logistiku pobunjenika na sjeveroistoku Malija, samo nekoliko sati poslije posjete francuskog predsjednika Francoisa Hollandea toj afričkoj zemlji, saopćila je francuska vojska.

Zračni napadi 30 bombardera izvršeni su tokom noći u oblasti Tesalit, sjeverno od Kidala, posljednjeg uporišta pobunjenika koji su mjesecima prije početka francuske vojne intervencije držali pustinjski sjever pod okupacijom, izjavio je AFP-u glasnogovornik framncuske vojske, pukovnik Thierry Bircard.

Hollande je u subotu boravio u Maliju, gdje su ga ushićeno dočekale hiljade ljudi, da bi podržao francuske vojnike koji se tamo nalaze i založio da oni budu što prije zamijenjeni afričkim snagama.

Hollandeova posjeta organizirana je u trenutku kada vojska pokušava obezbijediti Kidal, posljednji bastion pobunjenika koji su ga zauzeli prošle godine i izazvali strahovanja da će oblast, po površini veća od Francuske, postati utočište boraca Al Kaide.

Francuski predsjednik je tokom posjete Timbuktuu izjavio kako francuska akcija u Maliju pobunjenika još nije završila te da će afričke države uskoro preuzeti taj zadatak.

Posao nije dovršen

"Od 11. januara smo obavili već dosta posla, no on još uvijek nije dovršen. Trebat će još nekoliko sedmica, a naš je cilj predati palicu afričkim državama", kazao je on.

"Nema dijela Malija koji smije izbjeći kontroli legitimnih vlasti", istaknuo je francuski predsjednik.

Privremeni predsjednik Malija Dioncounda Traore zahvalio je francuskim vojnicima na efikasnosti i profesionalnosti.

"Oni su omogućile da se oslobodi stanovništvo sjevernog Malija, koje je živjelo pod višemjesečnim barbarstvom", kazao je.

Hollande je tokom posjete drevnom Timbuktuu osudio barbarstvo oružanih pobunjeničkih grupa koje su mjesecima okupirale sjever Malija.

Strah od odmazde

Oko 800 francuskih vojnika, uključujući nekoliko stotina padobranaca, učestvovalo je u operaciji oslobađanja Timbuktua prije sedam dana.

U Maliju trenutno boravi oko 3.500 francuskih vojnika.

Ujedinjeni narodi (UN) su u međuvremenu upozorili da postoji opasnost od odmazde nad Tuarezima i lokalnim arapskim stanovništvom.

Specijalni savjetnik UN-a za prevenciju genocida Adama Dijeng rekao je da postoje optužbe o teškim kršenjima ljudskih prava koje je počinila vojska Malija, uključujući masovna pogubljenja.

Optužbe su se pojavile u vrijeme kada teško naoružane kolone francuske i malijske vojske i dalje napreduju u sjevernom dijelu zemlje.

Izvor: Agencije