Oglasi

Mali: Novo rušenje mauzoleja Timbuktua

U julu su pobunjenici iz Ansar Dine i AQMI-ja uništili najstarije mauzoleje u Timbuktuu.
Timbuktu drže pripadnici Ansar Dine (Branitelji islama) i Al-Kaide islamskog Magreba (AQMI).AP - Arhiva

Pobunjenici koji su zauzeli sjever Malija u nedjelju su opet rušili mauzoleje u Timbuktuu, zaprijetivši da će ih sve uništiti, nakon odluke UN-a da će tamo poslati međunarodne naoružane snage koje će se obračunati s njima, prenosi Hina.

Rušenje preostalih mauzoleja u Timbuktuu koje su pobunjenici sve dosad bili poštedjeli događa se pošto su u petak u Gau, na sjeveroistoku zemlje, dvojici muškaraca osumnjičenih za krađu amputirane šake u ime šerijatskog zakona.

U četvrtak je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju kojom se odobrava slanje međunarodnih snaga s najmanje 3.300 afričkih vojnika krajem 2013. radi oslobađanja sjevera zemlje koji je već šest mjeseci u rukama pobunjenika.

Kulturna baština

Timbuktu drže pripadnici Ansar Dine (Branitelji islama) i Al-Kaide islamskog Magreba (AQMI).

Mohamed Alful, koji se predstavlja kao pripadnik AQMI-ja u Timbuktuu, historijskom gradu koji je proglašen svjetskom kulturnom baštinom, opravdava vandalizam jer sve što nije islam "nije dobro i čovjek se mora klanjati samo Bogu".

U julu su pobunjenici iz Ansar Dine i AQMI-ja, koji slavljenje svetaca smatraju "idolopoklonstvom", izazvali osudu međunarodne zajednice uništivši najstarije mauzoleje u Timbuktuu, prije svega one u krugu najveće džamije u gradu.

Ansar Dine je objavio da se neće odreći primjene šerijatskog prava na područjima pod njegovom vlasti.

Izvor: Agencije