Mali pobijedio ebolu, nema više zaraženih

Američki časopis Time proglasio liječnike, bolničare i druge koji se bore protiv ebole 'osobom 2014' (EPA)

U Maliju više nema slučajeva zaraze ebolom, jer je i posljednji pacijent izliječen i otpušten iz bolnice, potvrdilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Od te smrtonosne bolesti u Maliju je preminulo šestero ljudi, dok se dvoje oporavilo.

Mali je bio šesta zemlja u Zapadnoj Africi zahvaćena najvećom zabilježenom epidemijom ebole.

Ebola je prodrla u Mali kada je u zemlju stigla zaražena djevojčica koja je preminula u listopadu, nakon što se vratila iz Gvineje i zarazila još nekoliko ljudi.

Mali još treba i službeno proglasiti zemljom u kojoj više nema ebole, kao što je učinjeno u slučaju Nigerije i Senegala, prenio je Reuters.

Najviše žrtava u Sijera Leoneu

Najmanje 6.533 osobe umrle su od virusa ebola u Sijera Leoneu, Liberiji i Gvineji, tri zapadnoafričke zemlje najviše pogođene epidemijom, potvrdila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Ranije je potvrđeno kako je najugroženije stanovništvo Sijera Leonea, koji je od Liberije preuzeo primat u broju oboljelih.

Američki časopis Time proglasio je, u međuvremenu, liječnike, bolničare i druge osobe koje se bore protiv epidemije ebole u zapadnoj Africi „osobom 2014. godine“.

Obrazloženo je kako su nagradu dobili „zbog neumornog pokazivanja odvažnosti i suosjećanja, što su svijetu dali vremena da ojača svoju obranu, zbog izlaganja riziku te svoje upornosti za žrtve i spašavanje života“.

Izvor: Agencije