Mali potpisao primirje s Tuarezima

Malijske vlasti i pobunjeni Tuarezi, koji su okupirali Kidal na sjeveru Malija, potpisali su u utorak u Ugaduguu sporazum kako bi omogućili održavanje predsjedničkih izbora 28. jula.

Tekst sporazuma pod nazivom “Preliminarni sporazum za predsjedničke izbore i mirovne pregovore u Maliju”, potpisali su malijski ministar za teritorijalnu upravu pukovnik Mus Sinko Culibaly a uime Tuarega Bilal Ag Acherif ispred Nacionalnog pokreta za oslobođenje Azawada (MNLA) i Algabass Ag Intala uime Visokog vijeća za jedinstvo Azawada.

Predsjednik Burkine Faso Blaise Compaore, posrednik koji je pokrenuo ove teške pregovore 8. juna, također je potpisao sporazum, prenosi Fena.

Francuska, koja je u januaru povela vojnu operaciju kako bi potisnula naoružane grupe koje su zauzele sjever Malija, izrazila je zadovoljstvo “velikim napretkom u izlasku iz krize”.

Pohvale ‘napretku’

Taj dogovor “pomiruje poštovanje teritorijalne cjelovitosti Malija i potrebu posebnog pristupa problemima na sjeveru zemlje”, rekao je ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u saopćenju.

Izaslanik generalnog sekretara UN-a u Maliju Bert Koenders pohvalio je “znatan napredak” u “stabilizaciji” zemlje. Evropska unija je izrazila zadovoljstvo postizanjem “historijskog” dogovora, prenosi Hina.

Razoružavanje turaeških grupa će uslijediti kada se potpiše “globalni i konačni mirovni” sporazum između novih vlasti uspostavljenih poslije izbora i zajednica naoružanih grupa sa sjevera.

Povlačenje vojnika i tuareških boraca pratit će buduća UN-ova misija koja će se od jula udružiti s afričkim snagama i francuska operacija Serval.

Naoružani tuareški pokreti su se krajem januara okupili u Kidalu kao podrška francuskoj vojnoj intervenciji protiv naoružanih grupa povezanih s Al-Kaidom.

Pobunjenici su u 2012. godini preuzeli kontrolu na sjeveru Malija povezavši se najprije s MNLA koji je pokrenuo ofanzivu, a zatim su otjerali ovaj pokret.

Izvor: Agencije