Mali raj u ‘zelenom kantonu’

U srcu turističke ponude nalazi se jedan ugostiteljski objekat sa baštom smještenom uz samu rijeku Unu (Al Jazeera)

Bosanskohercegovački Unsko-sanski kanton je bogat prirodnim ljepotama, rijekama, šumama, planinama i zato s pravom nosi naziv “zeleni kanton”. Znaju to i turisti koji iz godine u godinu u sve većem broju dolaze i posjećuju ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Mnoštvo je atraktivnih prizora koji oduzimaju dah i ne ostavljaju ravnodušnim niti jednog posjetioca. Zbog toga se mnogi od njih svake godine odluče da obnove prošlogodišnju avanturu. Jedna od lokacija koja je sve popularnija su Japodski otoci koji se nalaze 16 kilometara od Bihaća.

Smješteni u srcu prirode i najdubljem dijelu teritorije Nacionalnog parka Una, ovi otoci, kako im i sam naziv kaže, vezuju se za Japode – staro ilirsko pleme koje je u starom vijeku obitavalo na prostoru oko rijeke Une na kojoj su gradili sojenička naselja.

“Sojenice su građene na stubovima od hrasta, koji su bili četverougaonog i šesterougaonog tipa. Oko stubova su bile platforme i prostor za hodanje, a na njima kuće. Japodi su se uglavnom bavili lovom i poljoprivredom. Bili su miran i plemenit narod koji se, nakon osvajanja rimskog cara Oktavijana 35. godine prije naše ere, romanizirali i nestali”, kaže Ibrahim Dupanović, prosvjetni radnik u penziji.

Misteriozni narod

Iako već odavno nema Japoda u ovim krajevima, lokacije na kojima su davno živjeli iskorištene su i stavljene u turističku ponudu. Tako su nekadašnji putevi i staze kojima su hodili drevni preci Krajine, uređene sa drvenim nogostupima i ogradama radi sigurnosti posjetitelja.

Na mjestu gdje se Una iz svog gornjeg toka probija iz dubokog kanjona u široku dolinu rijeke, iznad samog naselja Ripač, na njenoj desnoj obali iznad koje se, u obliku piramide, misteriozno nadvija čuveno brdo Ljutoč, nalazi se turistički resort Japodski Otoci.

Do prije toga, ovo je bila obična divlja i zapuštena grupa otočića bez ikakvih sadržaja.

Bišćani ovdje dolaze vikendom da se odmore poslije naporne radne sedmice, a mlađi kako bi odmorili um i tijelo od sive virtualne svakodnevice

Ako nogom stupite na ovaj nedirnuti kutak zemlje Japoda, doživjet ćete susret sa predivnim zelenim otočićima povezanim mostićima oko kojih se probija smaragdna Una. Priču o Japodima još uvijek misteriozno skriva Una u svojim njedrima.

U svekolikoj poplavi etno turističke ponude, Japodski otoci su jedinstveni. Pravi mali prirodni raj na ulazu u Nacionalni park Una.

Dvostruki užitak

U srcu turističke ponude nalazi se jedan ugostiteljski objekat sa baštom smještenom uz samu rijeku Unu, ispod hlada velikih krošnji drveća. Da bi ponuda bila kompletna, u sklopu otoka nalazi se i kamp isključivo za strane turiste, uređen u duhu japodske kulture.

Kao dio bogate turističke ponude na otocima su poredani stolovi u šumskom ambijentu, gdje turisti mogu da se izdvoje i uživaju u kafi u srcu prirode. Tu je i vožnja lađama i splavom, a uz to i mogućnost sportske rekreacije. Jednostavno mjesto na kojem se čovjek može pošteno odmoriti, zbog toga se iz godine u godinu broj turista, kako domaći, tako i strani povećava.

Bišćani ovdje dolaze vikendom da se odmore poslije naporne radne sedmice, a mlađi kako bi odmorili um i tijelo od sive virtualne svakodnevice.

“Volim ovdje doći s prijateljima na kafu. Lijepo je i tiho, pravo mjesto za odmor. Još kada dođete biciklom i napravite 32 kilometra u oba smjera, onda je užitak dvostruk”, kaže Edin Šušnjar (37) iz Bihaća.

Turisti iz Europske unije uglavnom borave u kampu, dok turisti iz arapskog svijeta dolaze na jednodnevnu posjetu koja obuhvata ručak, kafu, vozanje lađom ili splavom i uživanje u šetnji kroz netaknutu prirodu.

Gosti iz S. Arabije i Njemačke

“Jako je dobro ovdje i sviđa mi se. Ovo je prvi put da smo posjetili ove otoke. Usluga je kvalitetna a sadržaji su bogati tako da vam preostaje samo da uživate”, kaže Faizal iz Saudijske Arabije, koji je ovdje došao sa suprugom i dva sinčića.

Porodica iz Njemačke voli kampovanje u prirodi i zato su došli na Japodske otoke da provedu nekoliko dana okruženi krošnjama starog drveća i žuborom rijeke Une. Dok se oni odmaraju u ležaljkama, djevojčice i dječak igraju stolnog tenisa u dijelu predviđenom za zabavu.

Turisti iz Evropske unije uglavnom borave u kampu, dok turisti iz arapskog svijeta dolaze na jednodnevnu posjetu

“Željeli smo nešto drugačije od uobičajenih ljetovanja na moru i kada smo čuli za ovu ponudu, nismo imali dileme da trebamo ovdje doći. Čovjek se najbolje odmori u prirodi, tako da su utisci i više nego dobri”, kaže Kristina iz Frankfurta.

Za sve koji vole dobru avanturu Japodski otoci nude sve što im treba i više od toga. Od raftinga, kajaka i planinarenja do foto safarija. A posebna atrakcija je autentična japodska kuća. Odmor za oči i dušu, za sve one koji, umjesto odmora u gradskoj buci, radije biraju zelenilo, rijeku i čist zrak.

Izvor: Al Jazeera