Mali: U napadu bombaša 37 mrtvih

Zajedničke patrole rezultat su provedbe mirovnog ugovora koji su u maju 2015. potpisali Vlada Malija i više oružanih grupa (AP)

Bombaš samoubica ubio je 37 bivših pobunjenika i pripadnika provladinih oružanih grupa u Gau aktiviravši eksploziv u njihovom kampu u tom gradu na sjeveru Malija, rekao je za agenciju AFP vojni izvor u UN-ovim mirovnim snagama (MINUSMA).

“Bombaš samoubica napao je kamp, u kojem je poginulo 37 ljudi”, rekao je izvor iz mirovnih snaga.

“On se dovezao u automobilu i aktivirao eksploziv.”

Informaciju je potvrdio izvor u lokalnoj upravi u Gau, bez drugih pojedinosti.

Bivši pobunjenici grupe CMA, zajedno s provladinom grupom Platforma, trebali su “uskoro početi zajedničke patrole”, rekao je izvor iz mirovnih snaga UN-a.

Ugovor iz 2015.

Zajedničke patrole rezultat su provedbe mirovnog ugovora koji su u maju 2015. potpisali Vlada Malija i različite oružane grupe.

Takve patrole trebale bi biti uvod u preustroj jedinstvene malijske vojske.

U martu i aprilu 2012. godine oružane grupe povezane s Al-Kaidom zauzele su sjever Malija pošto je vojska pretrpjela težak poraz u sukobu s pobunjenicima, koji su u početku bili saveznici tih grupa, ali su se poslije razišli.

Te su grupe uglavnom potisnute zahvaljujući međunarodnoj vojnoj intervenciji pokrenutoj 2013. na francusku inicijativu, koja još traje.

Izvor: Agencije