Mali: U vojnoj akciji ubijeno 11 pobunjenika

Francuska je nedavno smanjila svoje vojno prisustvo u Maliju sa 4.500 na 2.300 vojnika (EPA)

Jedanaest osumnjičenih pobunjenika je poginulo, a jedan francuski vojnik je ranjen tokom vojne operacije na sjeveru Malija, saopćila je francuska vojska u petak.

Sukob se dogodio kada je blizu 100 francuskih vojnika, pripadnika zračnih i kopnenih snaga, napalo teroristički kamp na otprilike 100 kilometara sjeverno od Timbuktua.

Operacija je pokrenuta nakon što su francuske snage otkrile pobunjenički kamp u kojem se nalazila pumpa za gorivo i postrojenja za popravku oružja i vozila, navodi agencija Fena.

I vojni izvor Malija je potvrdio informaciju o akciji i žrtvama.

Tokom akcije počete u noći između srijede i četvrtka zaplijenjena je i vojna oprema pobunjeničkih boraca.

Veća njemačka podrška

Francuska vojska u Maliju, zajedno s afričkim snagama pri misiji Ujedinjenih naroda (MINUSMA), intervenira protiv naoružanih snaga povezanih s Al-Kaidom, koje su zauzele sjever te zemlje 2012. godine.

Pobunjeničke snage su oslabile, ali su i dalje aktivne u regiji, navode agencije.

Francuska je nedavno smanjila svoje vojno prisustvo u bivšoj koloniji sa 4.500 na 2.300 vojnika.

Polovinom oktobra francuska vojska MINUSMA i malijska vojska pokrenule su veliku operaciju na sjeveru Malija protiv pobunjenika.

Njemačka u međuvremenu namjerava povećati svoje prisustvo u Maliju, kako bi udovoljila zahtjevima Francuske za veću podršku Evrope u ovoj problematičnoj afričkoj zemlji.

Izvor: Agencije