Mali vraća kulturno blago

Više od hiljadu starih knjiga i rukopisa, ukradenih tokom sukoba u Maliju, bit će vraćeno u Timbuktuu. Dragocjenosti su pronađene kad su ih pobunjenici pokušali prokrijumčariti u Alžir.

Borci tvrde da će ih predati UNESCO-u, ali nikako državnim vlastima.

Pustinja sjevernog Malija poznata je kao utočište za krijumčare cigareta, dijamanata i droge. Ali ova roba rijetko se viđa u tom području: neprocjenjivi rukopisi za koje tuareški borci kažu da su ih zaplijenili blizu granice sa Alžirom.

Međusobne optužbe

Amberry Idrissa, sekretar za kulturu Tuarega, kaže: “Februara 23. došlo je do sukoba između naših boraca i jedne terorističke grupe na granici sa Alžirom. U jednom od zaplijenjenih vozila pronađene su tri kutije sa 1.020 rukopisa. Nakon pregleda shvatili smo da pripadaju Centru Ahmed Baba u Timbuktuu.”

Tokom vojne akcije, čiji je cilj bio protjerati oružane grupe sa sjevera zemlje, opljačkana je najveća biblioteka u Timbuktuu, Centar Ahmed Baba. Zaraćene strane za pljačku su optužile jedna drugu.

Ansaru-ddin, pobunjenička grupa koja je kontrolirala Timbuktu, porekla je optužbe, tvrdeći da je štitila biblioteke i da je Centar opljačkan nakon što su bili prisiljeni napustiti grad.

Mohamed Vall izvještava iz Kidala: “Više od hiljadu neprocjenjivih rukopisa napisanih u srcu pustinje stoljećima je odolijevalo zubu vremena. Ali sada su u velikoj opasnosti. Samo dodir prstom dovoljan je da uništi jednu od ovih stranica.”

Pobuna devedesetih

Tuareški borci u Kidalu kažu da su spremni predati knjige UNESCO-u, ali ne i malijskim vlastima. Strahuju da Vlada planira prebaciti neke od biblioteka iz Timbuktua u Bamako.

Nanna Aysha iz Centra Ahmed Baba kaže: “Centar je potvrdio da su pojedini rukopisi prebačeni u Bamako zbog loše sigurnosne situacije u Timbuktuu. Ali čak i tokom pobune devedesetih situacija je bila gora, a rukopisi, ipak, nisu sklanjani i ništa im se nije desilo. Kako UNESCO može prihvatiti da baština jednog tako značajnog i čuvenog mjesta poput Timbuktua bude uklonjena i da neki drugi grad ima koristi od nje?”

Godine 1988. UNESCO je uvrstio Timbuktu na listu svjetske baštine. Dvije godine kasnije dodat je listu ugroženih lokacija. Međutim, to nije spriječilo oružane grupe da unište neke od najpoznatijih historijskih i vjerskih znamenitosti tog grada.

Izvor: Al Jazeera