Malijski premijer odstupio nakon hapšenja

Diarra je ostavku dao u kratkom obraćanju na državnoj televiziji (Al Jazeera)

Malijski premijer Cheick Modibo Diarra objavio je svoju ostavku samo nekoliko sati nakon što ga je uhapsila vojska u pokušaju da napusti zemlju, prenosi Hina.

Diarra je ostavku objavio na malijskoj državnoj televiziji, ne objašnjavajući razloge.

Premijer je uhapšen u pokušaju da otputuje u Francusku, a uhapsili su ga vojnici kapetana Amadou Haya Sanoga, vođe vojnog puča u martu kojim je svrgnut predsjednik Amadou Toumani Toure.

Mali je duboko podijeljena zemlja na čijem sjeveru vladaju islamisti, koji se povezuju s Al-Kaidom.

“Ja, Cheik Modibo Diarra, dajem ostavku mojoj Vladi”, kazao je Diarra u kratkom obraćanju sa mjesta hapšenja.

On nije naveo razloge za ovu odluku.

Ranije je glasnogovornik vojne grupe koja je došla na vlast 21. marta nakon vojnog puča Bakary Mariko kazao da je Diarra uhapšen prilikom pokušaja da napusti zemlju, nakon što je “izazvao probleme”.

Član Diarrinog osoblja je kazao agenciji AFP da ga je “uhapsilo oko 20 vojnika,koji su došli iz Kate”, kasno u ponedjeljak.

“Rekli su da ih je poslao kapetan Sanogo da ga uhapse”, dodao je on.

Razvaljena vrata

Svjedoci ovog hapšenja su rekli da su vojnici “razvalili vrata rezidencije premijera i da su koristili silu prilikom odvođenja”.

Posljednjih sedmica je došlo do porasta tenzija u odnosima između vojnika koji su predvodili vojni puč i Diarre, civilnog premijera, kojeg su morali postaviti nakon što su predali vlast prelaznoj vladi.

Prošlog vikenda je Diarra organizirao demonstracije u kojima je tražio rezoluciju UN-a, kojom bi se podržala planirana vojna intervencija sa ciljem da se zauzme sjever Malija od oružanih snaga.

Diarra je trebao otići u Pariz na liječničku kontrolu.

On je otkazao planove za odlazak na aerodrom nakon što je saznao da je njegova prtljaga izvađena sa aviona kojim je trebao otputovati u Francusku.

Izvori tvrde da je Diarra snimio kratku poruku koja je trebala biti emitirana na državnoj televiziji, ali su vojnici otišli u sjedište TV kuće i zaplijenili snimku.

Prethodno nepoznat javnosti, Sanogo je smijenio vladu predsjednika Amadoua Toumaniija Tourea tokom pobune Tuarega na sjeveru zemlje.

Puč je omogućio pobunjenicima i njihovim islamističkim saveznicima da preuzmu kontrolu nad dijelom zemlje, koje je veće od Francuske.

Iako je ubrzo nakon puča Sanogo predao vlast civilnoj vladi, njegovi ljudi su zadržali utjecaj  u Bamakou.

Diarra je postao premijerom samo mjesec dana nakon puča, zahvaljujući i svojim dobrim vezama s vojnim krugovima, a prije toga je dugi niz godina radio kao naučnik u NASA-i i Microsoftu.

Izvor: Agencije