Maliki: Palestinci još čekaju američki plan za mir

Riyad al-Maliki je ponovio spremnost Palestine da sarađuje u američkim naporima za oživljavanje mirovnog procesa (EPA)

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki kazao je da Palestina još čeka da američka administracija predstavi svoje ideje i plan za postizanje mira, ističući da će se komunikacija sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi s ovim nastaviti.

Govoreći za radio Glas Palestine, Maliki je ponovio spremnost Palestine da sarađuje u američkim naporima za oživljavanje mirovnog procesa, u nadi da će to prisiliti Izrael da poštuje međunarodni zakon i rezolucije, ili dovesti do potvrde da je Izrael strana koja opstruira i onemogućava napore ka postizanju sporazuma koji će okončati okupaciju, izvještava palestinska novinska agencija Wafa.

Potkopavanje dvodržavnog rješenja

Maliki je rekao da cilj izraelskih planova u Istočnom Jerusalemu nije samo mijenjanje demografske ravnoteže u gradu, već i potkopavanje dvodržavnog rješenja i sprečavanje stvaranja palestinske države u susjedstvu, prenosi Fena.

On je dodao da su izraelske vlasti saopćile da planiraju okončati prisustvo Arapa u Jerusalemu do 2020. godine i pretvoriti Jerusalem u jevrejski grad nizom rasističkih zakona.

Rezolucija 476 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kaže da su “sve mjere koje mijenjaju geografski, demografski i historijski karakter svetog grada Jerusalema neprihvatljive i znače flagrantno kršenje Ženevske konvencije te predstavljaju prepreku postizanju trajnog mira na Bliskom istoku”, piše Wafa.

Izvor: Agencije