Malki arapskim čelnicima: Održite palestinsko pitanje u centru interesa

Malki kaže da je Palestina zatražila od Arapskog samita da imenuje svoj skup kao samit podrške Jerusalemu (EPA)

Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad Malki zatražio je od predstojećeg Arapskog samita da zadrži Palestinu na vrhu svoje agende, rekavši da će Palestinci nastaviti da insistiraju na Palestini kao najprioritetnijem pitanju za Arape.

U saopštenju za javnost Malki navodi da je Palestina zatražila od samita da imenuje svoj skup kao samit podrške Jerusalimu, ali da nije dobio nikakav odgovor ni dve nedelje nakon što je uputio zahtev.

“Sarađivaćemo sa Ministarstvom spoljnih poslova i izbeglica i našim misijama u Arapskoj ligi i Rijadu kako bismo učinili palestinsko pitanje vodećim arapskim pitanjem i ključnom temom Arapske lige i njenih država članica, posebno od kada neke strane zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, posmatraju kako će se samit odvijati i kakvi će biti zaključci u nedelju”, rekao je šef palestinske diplomatije.

Malki je izjavio da se samit održava u odsustvu bilo kakvog istinskog napretka u palestinskom pitanju.

SAD zakomplikovao palestinsko pitanje

Nasuprot tome, brojna nova dešavanja, koja uglavnom inicira američka administracija, zakomplikovala su palestinsko pitanje.

“Arapski samit održaće se uz zvuke ratnih doboša u Siriji i u svetlu američkih i evropskih pretnji bombardovanjem Damaska pod maskom odgovora na navode o hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi, navoda koji još nije istražila Organizacija za zabranu hemijskog oružja, kao da hemijski napad opravdava napad konvencionalnim oružjem koji će razoriti delove Damaska i u kome će biti ubijene desetine, ako ne i stotine nevinih sirijskih civila”, izjavio je Malki.

Rekao je da će, uprkos tome, palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova nastaviti da priprema rezolucije o Palestini koje bi trebalo da usvoji Arapski samit, “čak iako unapred znamo da, nažalost, većina tih rezolucija koje usvoje arapski čelnici ostaje mrtvo slovo na papiru i nikada ih ne sprovedu niti primene zemlje koje ih usvoje”, prenosi palestinska novinska agencija Vafa.

Izvor: Agencije